Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenac Marko Mršnik direktor je za državne rizike u agenciji Standard&Poor's.


Kako piše 21. stoljeće, Mršnik je prvi prepoznao krizu u Grčkoj i srušio rejting toj državi, a prošle je godine bio potpisnik dijela izvješća S&P-a o Hrvatskoj.

Vezani članci S&P poboljšao kreditni rejting Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Stručnjaci o rastu kreditnog rejtinga: "Heroji tog rezultata su poduzetnici i građani" Slika nije dostupna Sporazumni otkaz za 32 zaposlenika koncerna Agrokor

Kako je njegova kreditna agencija jučer 'bacila' hrvatski kreditni rejting 'u smeće', 21. stoljeće upitalo ga je što to za Hrvatsku točno znači.

>> Karamarko: Status smeće ocjena je njihova rada

Mršnik je odgovorio sa S&P ne rabi izraze poput onog 'smeće' te stoga ne bi davao takvu ocjenu. Naglasio je da novi rejting nije definicija po kojoj se svi moraju ravnati, već da se radi o tržišnoj kategoriji za investitore te da će upravo oni, a ne S&P, odlučivati o eventualnim financijskim promjenama za Hrvatsku.

Upitan zašto je Hrvatska došla do tako niskog rejtinga, Mršnik je odgovorio da su u proteklom razdoblju izostale strukturne, ali i fiskalne reforme kojima bi se omogućio gospodarski rast, ali i stabilizirale javne financije, zbog čega na kraju trpi privatni sektor.

Još je jedan razlog, kaže Mršnik, proračun  - rebalans proračuna za ovu godinu te proračun za iduću, kaže Mršnik, nisu u skladu s onim što je Vlada rekla da će učiniti. Predviđeni rast će se teško ostvariti, kaže Mršnik, a deficit još narasti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook