Slobodan Uzelac
Slobodan Uzelac Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Slobodan Uzelac, SDSS-ov potpredsjednik u Sanaderovoj Vladi rekao je kako tada nije bilo pritisaka da 5. kolovoza bude u Kninu.


Potpredsjednik Vlade Boris Milošević konačno je potvrio da će 5. kolovoza biti u Kninu, na proslavi obljetnice akcije Oluja. 

Vezani članci Boris Milošević, prvi politički predstavnik hrvatskih Srba na proslavi Oluje I svjetski mediji pišu o Oluji: "Na proslavi prvi puta sudjelovao visoki predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj" Milorad Pupovac (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Pupovac: ''Milošević odlazi u Knin da bi stavio križ na mržnju i nesporazume''

To je za Novi list komentirao Slobodan Uzelac, potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a za vrijeme Ive Sanadera. Rekao je da njega nitko tada nije tražio da ide u Knin.

"Kad je u pitanju Knin, nisam bio budala, pa da bih išao tamo kako bih bio meta. Što bih ja tek doživio, kad su premijera Milanovića onako dočekali. Nije mi na pamet padalo da 5. kolovoza idem u Knin", rekao je i dodao da nije bilo pritiska. 

"Na posljednjoj sjednici užeg kabineta Vlade u srpnju, premijer Sanader, a zatim premijerka Kosor rekli bi da se svatko tko želi ići u Knin prijavi tajnici, a ja se nisam nikad prijavio. I nitko mi zbog toga nije ništa zamjerio, nisu me nagovarali, bili su svi prema meni krajnje korektni", kazao je Uzelac i dodao kako misli da se moraju stvoriti pretpostavke da bi predstavnik SDSS-a  5. kolovoza bio u Kninu te da se na tome sada i radi.

"Oluju se mora sagledavati u cjelini. Ne možemo pristati samo na dio istine. Jesu li se stekli uvjeti da potpredsjednik Milošević već ove godine bude u Kninu, ja to ne znam. Mogu samo reći da se nadam da nije riječ o tome da potpredsjednik Medved ide u Grubore, a da će se zauzvrat, recimo, 'Za dom spremni' legalizirati u iznimnim situacijama. Protiv toga sam odlučno, Hrvatska može biti samo antifašistička država", zaključio je Uzelac.

Bivša premijerka Jadranka Kosor za Novi list je rekla da joj je bilo bitnije da Uzelac u Knin ide tijekom godine zbog projekata nego da 5. kolovoza bude tamo.

"Osim toga, bilo je to drukčije vrijeme, u mandatu moje Vlade Ante Gotovina i Mladen Markač su prvostupanjski osuđeni za ratni zločin i u toj atmosferi nisam od Uzelca mogla zahtijevati da slavi Oluju", rekla je Kosor.