Zbog zatvorenih europskih skijališta u problemima je i domaći skijaški turizam - od servisera, agencija, škola skijanja... Ekipa Dnevnika Nove TV posjetila je skijalište na Sljemenu.


Pogledi su sada usmjereni prema Sljemenu gdje je sve spremno za skijaše. Ekipa Dnevnika Nove TV bila je u četvrtak na Sljemenu i provjerila je li zimska idila već počela.

A zimske radosti na Sljemenu su već počele. Topovi za zasnježivanje rade punom parom proteklih deset dana i Crveni spust je spreman za skijanje. Skijalište bi se moglo otvoriti već u ponedjeljak samo kada bi to mjere dopuštale.

"Selimo sve topove na Zeleni i Plavi spust tako da se nadam kako ćemo do kraja ove situacije 21. prosinca biti spremni sa svim skijaškim stazama", kazao je voditelj skijališta Sljeme Igor Žiljak.

Skijaši kažu da nema opasnosti

Zaljubljenici u skijanje uvjereni su da nema opasnosti od širenja zaraze. "Za određeni broj rekreativaca skijaša, nekoliko stotina - mogu podnijeti apsolutno sve zadane mjere" smatra jedan od skijaša.

Zbog zatvorenih europskih skijališta, rezervacije u agencijama su pod upitnikom. Na čekanju je i oprema za iznajmljivanje.

"Uplate koje smo dobili od naših klijenata su sve na našem računu da možemo u potpunosti vratiti novac", rekla je Ela Goreta Gombač iz turističke agencije.

I strojevi za servisiranje skija su u leru. Serviseri se nadaju da bi domaće brdo moglo biti spas. "Prošle godine smo imali 400 pari skija, ove godine 30", kazao je serviser skija Igor Kecerin.

I u školama skijanja, pogled je usmjeren prema Sljemenu. "Nama bi to sigurno pomoglo i ne samo pomoglo nego je jedino logično rješenje, jer ja ne vidim ni jedan razlog zašto se ne bi dozvolilo skijanje za školarce", smatra vlasnik škole skijanja Miroslav Horvat.

Na žičari se još radi

Na Sljemenskoj žičari još traju radovi. Tenutačno je u tijeku testiranje sajli, no prema riječima gradonačelnika Milana Bandića trebala bi biti spremna za Snježnu kraljicu.

Cijena karte je još uvijek velika nepoznanica. Spominje se 50 kuna po osobi, no to će ovisiti o tome koliko će se osoba smjeti voziti u gondoli zbog pandemije.

Ima već i turista na Sljemenu. Djevojke stižu iz Perua, Argentine, Grčke, Paragvaja, Ujedinjenog kraljevstva... "Sanjkanje, vino, prijatelji i rakija", nabraja Liza iz Londona.

Sve je spremno na zagrebačkom brdu, no kako doznajemo zasad još nema zelenog svjetla iz Stožera da skijaška sezona na Sljemenu može početi.

Milan Bandić Bandić građanima Knežije neće uzeti park i sagraditi zgradu s osam katova: "Zatražio sam poništenje lokacijske dozvole"

Provjereno: Malverzacije kod sljemenske žičare - 4 Tajna snimka razotkrila korupciju u slučaju žičare, akteri sve svalili na jednoga iz svojih redova: "Snimka nije moja, svi su uključeni u to“

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju