Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Slavonskome Brodu počelo je desetodnevno ispitivanje kakvoće zraka zbog višednevnih pritužaba građana na neugodne mirise koji dolaze iz smjera Rafinerije nafte u Bosanskome Brodu, u susjednoj Bosni i Hercegovini.


To bi ispitivanje trebalo odgovoriti na pitanje je li i u kojoj je mjeri zrak u Slavonskome Brodu onečišćen i opasan za zdravlje ljudi i okoliš. Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara prošli je tjedan pisao Ministarstvu zaštite okoliša, koje će diplomatskim putem od mjerodavnih u susjednoj BiH zatražiti informacije o stanju u bosanskobrodskoj Rafineriji. Budući da Slavonski Brod nema mjerne postaje, grad je mjerenje naručio od stručne tvrtke koja je ekološku pokretnu postaju postavila na lijevoj obali Save.

Vezani članci Andrej Plenković govori na Općoj skupštini UN-a Plenković: "Oni u BiH koji smatraju da je kasno za bonske ovlasti, žele status quo" Ilustracija Dva tjedna zaposlenici državnih institucija doslovno ne rade ništa: Od 9. rujna vrijeme kao da je stalo, a problem se nije riješio

'Tek poslije desetodnevnog mjerenja moći ćemo točno reći jesu li povećane koncentracije opasnih plinova. Gledajući ono što se događa u Sisku, mislimo da će isti problem biti i s ovom rafinerijom jer nije modernizirana', istaknuo je slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara.

Rafineriju nafte u Bosanskome Brodu prije tri godine kupila je ruska naftna kompanija, a počela je raditi krajem prošle godine. U djelomično obnovljenim pogonima u prvoj fazi na godinu će se prerađivati 1,2 milijuna tona sirove nafte i proizvoditi mazut i dizelsko gorivo. Na svečanom otvorenju ruski su investitori najavili daljnje ulaganje u modernizaciju proizvodnje i proširenje kapaciteta te u zaštitu okoliša.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju