Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pritužbe na rafineriju iz BiH

Slavonski Brod: Počelo mjerenje kakvoće zraka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Slavonskome Brodu počelo je desetodnevno ispitivanje kakvoće zraka zbog višednevnih pritužaba građana na neugodne mirise koji dolaze iz smjera Rafinerije nafte u Bosanskome Brodu, u susjednoj Bosni i Hercegovini.

To bi ispitivanje trebalo odgovoriti na pitanje je li i u kojoj je mjeri zrak u Slavonskome Brodu onečišćen i opasan za zdravlje ljudi i okoliš. Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara prošli je tjedan pisao Ministarstvu zaštite okoliša, koje će diplomatskim putem od mjerodavnih u susjednoj BiH zatražiti informacije o stanju u bosanskobrodskoj Rafineriji. Budući da Slavonski Brod nema mjerne postaje, grad je mjerenje naručio od stručne tvrtke koja je ekološku pokretnu postaju postavila na lijevoj obali Save.

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

'Tek poslije desetodnevnog mjerenja moći ćemo točno reći jesu li povećane koncentracije opasnih plinova. Gledajući ono što se događa u Sisku, mislimo da će isti problem biti i s ovom rafinerijom jer nije modernizirana', istaknuo je slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara.

Rafineriju nafte u Bosanskome Brodu prije tri godine kupila je ruska naftna kompanija, a počela je raditi krajem prošle godine. U djelomično obnovljenim pogonima u prvoj fazi na godinu će se prerađivati 1,2 milijuna tona sirove nafte i proizvoditi mazut i dizelsko gorivo. Na svečanom otvorenju ruski su investitori najavili daljnje ulaganje u modernizaciju proizvodnje i proširenje kapaciteta te u zaštitu okoliša.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene