Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slamka spasa

Može li ih spasiti crno zlato? Slavonci dobili novac za istraživanje nafte i plina

Naknada za istraživanje naftnih polja (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Naknada za istraživanje naftnih polja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Naknada za istraživanje naftnih polja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Naknada za istraživanje naftnih polja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Naknada za istraživanje naftnih polja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Naknada za istraživanje naftnih polja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Naknada za istraživanje naftnih polja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Naknada za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika od ukupno četiri i pol milijuna kuna sjela je na račune 166 slavonskih općina i gradova. Uplatile su je tri naftne kompanije koje od 2016. duž Slavonije tragaju za naftom i plinom. Pronađu li naftu, iznos naknade povećat će se 100 puta. Slavonci s nestrpljenjem očekuju rezultate istraživanja.

Uoči blagdana u Tovarnik je stigla naknada za istraživanje nafte i plina. Naknadu plaćaju tri naftne kompanije koje već godinu i pol tragaju za ugljikovodicima na šest slavonskih polja.

Pročitajte i ovo Razvoj slavonskih sela - 5 Sela u blatu Ova su sela svi prekrižili: "Nitko nema pitku vodu, struju, uličnu rasvjetu. Kao da živimo u 15. stoljeću" Kamionski promet - 4 Nakon strašne nesreće Stanovnici istoka zemlje žive u strahu: Obiteljima koje žive uz prometnicu dnevno pored kuće protutnji i do 800 kamiona

Naknada za istraživanje naftnih polja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Naknada za istraživanje naftnih polja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Prvi rezultati istraživanja o nafti očekuju se krajem iduće godine. Budu li rezultati pozitivni, mala mjesta poput Tovarnika će narednih tridesetak godina izdašno napuniti općinski proračun.

"Posla će u svakom slučaju biti više. Međutim, Slavonija se iseljava. Svaki dan iz sela ode po desetak ljudi", rekao je Anto Nikolić iz Tovarnika.

Od postojećih bušotina iz kojih se nafta crpi više od tri desetljeća u Tovarnik na godinu stiže između milijun i pol i dva milijuna kuna.

"Svaka kuna je u općinski proračun dobrodošla. Mi ta sredstva usmjeravamo dalje, potičemo poljoprivrednu proizvodnju, ali sve sa ciljem da naši ljudi ostanu i opstanu na ovom području", rekla je načelnica Tovarnika, Ružica Veselčić Šijaković.

I Tovarnik, poput mnogih slavonskih mjesta, gubi bitku s iseljavanjem mladih. Kad ih već nije uspjela zadržati plodna crnica, možda uspiju plodovi skriveni duboko ispod njezine površine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene