Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraživanja ugljikovodika u Slavoniji trebala bi donijeti investicije od gotovo 90 milijuna eura. I dok jedni u potpisanim ugovorima vide izdaju nacionalnih interesa, drugi - osobito lokalno stanovništvo - vide svoju priliku. Pronađe li se doista, između Drave i Save, nafta ili plin u državni proračun trebalo bi na godinu stizati između 3 i 7 milijardi kuna.


Usred polja kukuruza stara naftna bušotina. Slavonskoj općini Magadenovac nafta je donosila u proračun i do 5 milijuna kuna na godinu.

Vezani članci Ivica Mandić - 8 Vojni analitičar o naftnom embargu i hoće li to dotući Ruse? "S druge strane imamo iracionalnu osobu" Ivana Petrović Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Mađarska će morati preurediti rafinerije. ECOFIN će u srpnju donijeti odluku i preporuku Vijeću da Hrvatska uđe u eurozonu 1. siječnja"

'Mi se samo nadamo da će nafte biti da će istraživanje novo još uspjet bolje od tih 70-ih godina kad je bilo prvo istraživanje', kazao je predsjednik općinskog Vijeća Davorin Gašparović.

Od naftne rente izgradili su ceste, javnu rasvjetu, nogometna i dječja igrališta.

'Zadnji projekt kojeg smo napravili je dječji vrtić koji je napravljen u Magadenovcu', kaže Gašparović.

Zato i ne čudi što Slavonci već peku vola zbog najavljenih istraživanja.

'Ja mislim da bi to nama puno pomoglo. Mladi bježe od poljoprivrede, a i nema tu nekih novaca. Svima je bolje otići u Irsku, Njemačku, nego tu po ovom suncu kopati kukuruz', smatra Zlatko Marković iz Našica.

'Vjerujem da bi pomoglo puno prosperitetu ovih naših sela pošto je situacija takva da sve nešto stagnira. Mislim da bi puno značilo', istog je mišljenja i Mirko Briševac iz Lacića.

Pronađu li se u Panonskom moru nafta i plin i državni bi se proračun trebao podebljati za nekoliko milijardi kuna na godinu.

'Ovdje imamo ne samo uplatu jednokratnog dijela za istraživanja, nego i kad se pronađe nafta imamo fiksnu naknadu. A isto tako i od cjelokupne, izuzete količine nafte, jedan dio ide u hrvatski proračun', pojasnio je ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Istraživanja u bazenu između Save i Drave trajat će 5 godina. Ukoliko se pronađu isplative količine crpljenje je moguće najduže 25 godina.

Za Slavonce ne vrijedi ona - prvo zec, pa tek onda ražanj. Za Slavoniju, iz koje se zbog nedostatka posla bježi glavom bez obzira, i sama je potraga za naftom slamka spasa.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju