Obavijesti Video Pretražite Navigacija
a tiče se svih nas

Slab interes za javnu raspravu o mirovinskoj reformi, sindikati se spremaju za prosvjed

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ponoć je završila javna rasprava o mirovinskoj reformi. Iako se paket zakona odnosi na sve nas, rasprava je u tri tjedna izazvala vrlo slabi interes. Sindikati najavljuju prosvjed, a razmišljaju i o referendumu.

Paket od ukupno sedam zakona koje je pripremilo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava predviđa brojne promjene. Najviše rasprave izazvao je Zakon o mirovinskom osiguranju koji donosi produljenje radnog vijeka, strože kažnjavanje prijevremenog odlaska u mirovinu, ali i omogućava rad umirovljenicima.

Pročitajte i ovo Prosvjed oporbe u Zagrebu - 7 Prosvjedi uoči izbora FOTO/VIDEO Lijeva oporba na ulicama pet hrvatskih gradova: ''Izgubili smo 30 godina, nemojmo izgubiti i ove četiri pred nama'' Prosvjedi - 1 "Dosta je" U subotu prosvjed u pet gradova: "Postoji ogroman broj ljudi koji su svjesni da promjena dolazi"

Za buduće umirovljenike, odnosno one koji će ići u mirovinu u sljedećih 10 do 15 godina, a koji će bez reforme imati 600 do 700 kuna kuna manju mirovinu, ići će u smjeru izjednačavanja sa sadašnjim umirovljenicima, a za one najmlađe koji će 40 godina provesti u sustavu oba mirovinska stupa, u smjeru jačanja drugog mirovinskog stupa, najavio je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Prema prijedlogu mirovinske reforme, muškarci i žene u starosnu će mirovinu sa 67 godina ići od 2031. godine, a ministar je rekao da je spreman na ustupak da to bude od 2033. Prema sadašnjem zakonu, sa 67 godina u mirovinu išli bismo tek od 2038. godine

U prijedlogu reforme stoji i da će se svima omogućiti povratak u samo prvi mirovinski stup. Oni koji ostanu u oba stupa dobit će dodatak od 27 posto na uplate u prvi stup do 2002. godine i dodatak od 20,25 posto na uplate u prvi stup nakon te godine.

"Ono što mogu umiriti naše i sadašnje i buduće umirovljenike - cilj je mirovinske reforme da mirovine naravno rastu. Imali smo rast od 6,3 posto u mandatu ove Vlade, i prema tome, u tom smjeru ćemo i nastaviti", rekao je nedavno resorni ministar.

Sindikati spremaju prosvjed i referendum protiv reforme

Matica umirovljenika Hrvatske sat vremena uoči zatvaranja javne rasprave požalila se na izostanak dijaloga uoči predstavljanja zakona. Predlažu da se mirovine usklađuju samo s rastom većeg indeksa plaća ili potrošačkih cijena, a ne njihovom kombinacijom, koja je pokazala loše rezultate, pa će, upozoravaju, umirovljenici pasti u još veće siromaštvo i neimaštinu.
Komentatori traže odustajanje od povećanja dobi za odlazak u mirovinu. ''Rad do 67. godine života u svojoj je biti rad do smrti u Hrvatskoj, gdje poslodavci radnika od 50 godina smatraju prestarim za bilo koji posao'', jedan je od komentara.
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorila je da žene u prosjeku imaju 20 posto niže mirovine. GONG traži procjenu učinka Zakona.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel izjavio je u četvrtak da je sindikat, ne bude li prosvjed najavljen za 20. listopada na Europskom trgu u Zagrebu dovoljan da Vlada odustane od prijedloga mirovinske reforme, spreman organizirati i referendum.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene