Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sl. 'Selotejp': Kontić tvrdi da nije sudjelovao u egzekucijama civila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petooptuženi na suđenju za ratne zločine nad osječkim Srbima, Dino Kontić, odbacio je iznoseći svoju obranu povezanost s bilo kakvim mučenjima ili egzekucijama civila, dok je za većinu svojih suoptuženika ustvrdio da ih gotovo ne poznaje.

"Nemam ništa s mučenjima i egzekucijama civila", rekao je Kontić, opovrgavajući tako navode tužiteljstva koje ga tereti za ubojstva civila na obali Drave. Optužnica u slučaju 'selotejp' ga, među ostalim, tereti da je bio jedan od trojice vojnika koji su mučili i pokušali ubiti Radoslava Ratkovića, civila koji je preživio i postao jedan od ključnih svjedoka optužbe.

Pročitajte i ovo Demonstracija u Tel Avivu ratni užasi Potresna svjedočanstva izraelskih talaca: "Dani tamo prolaze kao vječnost. Nisam spavala 49 dana" Slika nije dostupna Pobijanje presude na Ustavnom sudu 'Ukoliko je Glavaš kriv, onda su trebali izreći maksimalnu kaznu'

Kontić se prisjetio da je i na ispitivanju kod istražnog suca tražio da ga Ratković dobro pogleda kako bi se otklonila svaka sumnja da je sudjelovao u njegovom odvođenju, mučenju i pokušaju ubojstva.

Pokušavajući opovrgnuti navode iz optužnice Kontić je kazao i da se suprotno tvrdnjama tužiteljstva na ispitivanju u policiji nije branio šutnjom već da je tvrdio kako nema veze s ničim što mu stavljaju na teret.

Kazao je i da za vrijeme rata uopće nije kontaktirao s Branimirom Glavašem te da ga je bolje upoznao tek u zatvorskom hodniku, nakon što je pritvoren tijekom sudske istrage.

Osim Zdravka Dragića koji mu je šogor, iz ratnih akcija sjeća se optuženih Ivice Krnjaka i Tihomira Valentića, dok Gordanu Getoš Magdić zna preko supruga. No, ne zna koja je bila njena uloga u tom vremenu.

Na dio Kontićevog iskaza prigovorio je prvooptuženi Glavaš, koji se na taj način prvi put uključio u današnju raspravu. Naime, do njegova jutrošnjeg pojavljivanja na sudu nije bilo poznato hoće li zbog pogoršanog zdravstvenog stanju izazvanog štrajkom glađu biti sposoban pratiti suđenje.

Suđenje je nastavljano iznošenjem obrane šestooptuženog Tihomira Valentića.

Šestooptuženi u slučaju 'Selotejp' tvrdi da je pomagao Srbima

I šestooptuženi za ratne zločine nad osječkim Srbima, Tihomir Valentić, ustvrdio je na zagrebačkom Županijskom sudu da nije sudjelovao u ratnim ubojstvima civila, rekavši da je čak i pomagao svojim sugrađanima srpske nacionalnosti.

"Nisam sudjelovao u zločinima koji mi se stavljaju na teret niti sam za njih znao", kazao je Valentić, ističući da je tijekom rata više puta pomagao Srbima iz Sarvaša smještenima u osječkom Studentskom centru.

Odbacivši sve optužbe tužiteljstva koje ga povezuje s ubojstvima civila na obali Drave Valentić je rekao da je sa svojom postrojbom od studenog 1991. bio na prvoj crti bojišnice te da nije vodio računa o zbivanjima u pozadini.

Kao i petooptuženi Kontić kazao je da u vrijeme rata nije osobno poznavao Branimira Glavaša, iako je kao i svi u Osijeku znao o kome je riječ. "Čuo sam za njega, ali nikada nismo progovorili niti jedne riječi", rekao je Valentić.

Ni s drugim optuženicima nije bio u prijateljskim odnosima, a dobro je poznavao jedino Gordanu Getoš Magdić, koja je supruga njegova bratića. No, tvrdi kako ne zna da je ona u vrijeme navedeno u optužnici bila u vojsci.

Odgovarajući na optužbe o zlostavljanju osječkog Srbina Radoslava Ratkovića, koji je preživio egzekuciju na obali Drave i postao jedan od glavnih svjedoka optužbe, Valentić je rekao da tada nije znao da je Ratković stradao.

"Ratkovića nisam poznavao, niti sam znao da je stradao. Ipak teško mi je što mi se to stavlja na teret jer on je moj sugrađanin", rekao je Valentić.

Suđenje Branimiru Glavaši i ostalima u slučajevima "garaža" i "selotejp" nastavit će se sutra kada se očekuje iznošenje obrane posljednjeg optuženika Zdravka Dragića.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene