Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepravomoćna presuda

Glavaš osuđen na deset godina zatvora!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo četiri godine od prvih službenih iskaza koje su policija i tužiteljstvo prikupili o ubojstvima srpskih civila u Osijeku 1991. na zagrebačkome Županijskom sudu u 12.30 objavljena je nepravomoćna presuda Branimiru Glavašu i Ivici Krnjaku, Gordani Getoš-Magdić, Dinu Kontiću, Tihomiru Valentiću i Zdravku Dragiću.

Branimir Glavaš danas je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 10 godina zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Osijeku 1991., a petero njegovih suoptuženika kažnjeno je kaznama od pet do osam godina.

Pročitajte i ovo Selmo Cikotić Nepravomoćna presuda Bivši ministar obrane BiH osuđen na tri godine zatvora: Omogućio zagrebačkoj tvrtki izvoz oružja i streljiva bolje kvalitete Ilustracija Ometao istragu "Ja sam idiot!": Youtuber srušio avion zbog atraktivnog videa pa završio u zatvoru

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda Glavaša je proglasilo krivim po zapovjednoj odgovornosti i u slučaju 'garaža' i 'selotejp', za što je dobio pet, odnosno osam godina, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 10 godina zatvora.

Drugooptuženi Ivica Krnjaka osuđen je na osam godina zatvora, Gordana Getoš Magdić na sedam, a ostala trojica optuženih u slučaju "selotejp", Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić, nepravomoćno su osuđeni na po pet godina.

'Glavaš nije osuđen u politički motiviranom procesu'

Sudac zagrebačkog Županijskog suda Željko Horvatović kazao je danas, obrazlažući osuđujuću nepravomoćnu presudu, da Branimir Glavaš nije osuđen u politički motiviranom procesu te je najavio da će od Hrvatskog sabora tražiti skidanje zastupničkog imuniteta, zbog kojega Glavaš, unatoč visini zatvorske kazne, ne može biti pritvoren po sili zakona.

'Da se radi o politički motiviranom procesu postupak bi trajao nekoliko mjeseci i ne bi se mučili oko izvođenja tolikog broja dokaza', kazao je Horvatović, podsjećajući da je na glavnoj raspravi ispitano ukupno 120 svjedoka. Neprihvatljivim je ocijenio Glavaševe tvrdnje da ga je krunski svjedok Krunoslav Fehir lažno teretio jer nema naznake za to niti da je svjedočio radi 'osobnih probitaka'. Fehirov iskaz sudac je naveo kao jedan od glavnih dokaza u slučaju 'garaža' u kojem se Glavaša tereti da je kao šef osječkog Sekretarijata za narodnu obranu odgovoran za zlostavljanje i ubojstvo dvojice srpskih civila Čedomira Vučkovića i Đorđa Petrovića.

U slučaju 'garaža' nedvojbeno je dokazano i da je Glavaš imao zapovjedne ovlasti i prije nego što je službeno postao zapovjednik obrane Osijeka. U mnogim intervjuima i knjigama bio je označen kao središnju figuru obrane grada sa svojih 300 do 400 naoružanih ljudi i kao okosnica buduće Hrvatske vojske na tom području, kazao je Horvatović u velikoj dvorani Županijskog suda u kojoj je proteklih 19 mjeseci vodio suđenje. Dodao je da su vjerodostojni svi pisani materijali nastali 1991. ili nešto kasnije, od iskaza svjedoka kao što su tadašnji visoki državni dužnosnici Vladimir Šeks i Milan Ramljak.

U 'selotejpu' ključni iskazi Gordane Getoš Magdić i Dragića

Ključnim dokazom u slučaju 'selotejp' sudac je označio iskaze optuženih Gordane Getoš Magdić i Zdravka Dragića koje su dali u osječkoj policiji i kod istražnog suca. Oni su naknadno tvrdili da je policija te iskaze iznudila ucjenama i prijetnjama, no, sud je iskaze ocijenio zakonitima i nije ih izdvojio iz spisa. Njihovi iskazi ključna su poveznica s drugooptuženim Ivicom Krnjakom, kao zapovjednikom Samostalne uskočke satnije (SUS), a dokazuju i da je Getoš Magdić prenosila zapovijedi koje su joj davali Glavaš ili Krnjak.

Usmeno ili na papiriću ona je dobivala imena osoba koje je trebalo ubiti, da bi ih kasnije pripadnici SUS-a odvodili iz njihovih domova te ubijali na obali Drave. Sve žrtve, osim jedne, nađene su Dravi, sve su ubijene metkom u glavu te s rukama zavezanim selotejpom te bačeni u rijeku. Svi oni ranije su bili građani Osijeka koji su do smrti radili u osječkim poduzećima i ustanovama, kazao je sudac. Kako je prvooptuženi Glavaš imao stvarnu zapovjednu ovlast nad SUS-om, kao i u slučaju 'garaža', osuđen je za ratni zločin, odnosno nepoštivanje ratnih prava i običaja opisanih u ženevskim konvencijama.

Odlučujući o kazni sud je svim optuženicima kao olakotnu okolnost uzeo sudjelovanje u Domovinskom ratu, značajan doprinos otporu agresije JNA i pobunjenih Srba.

Glavaš i Getoš Magdić se nisu pojavili u sudnici

Branimir Glavaš i Gordana Getoš Magdić nisu se danas pojavili u sudnici zagrebačkog Županijskog suda na izricanju nepravomoćne presude u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' u kojima ih se s još četvero optuženika tereti za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. Iako je jednom od svojih branitelja Anti Maduniću ranije najavio da će doći na objavu nepravomoćne presude sudskog vijeća pod predsjedanjem suca Željka Horvatovića u 12,30 sati u velikoj dvorani suda na Zrinjevcu, Glavaš to nije učinio. Kao zastupnik HDSSB-a prijepodne se nije pojavio ni u Hrvatskom saboru na sjednici na kojoj se raspravlja o prijedlogu europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehnao o sporazumu za rješavanje spora sa Slovenijom.

Osim njega nije došla ni trećeoptužena Gordana Getoš Magdić, dok su ostala četvorica optuženika u slučaju 'selotejp', bivši pripadnici Samostalne uskočke satnije (SUS) - Ivica Krnjak, koji je doveden iz pritvora, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić došli su saslušati presudu koja će biti objavljena 19 mjeseci nakon početka suđenja tijekom kojega je saslušano oko 120 svjedoka. Inače, prema zakonu, optuženici koji se brane sa slobode nisu ni obavezni doći na izricanje presude.

Glavaša najviše teretio Fehir

Tijekom suđenja Glavaša je najviše teretio krunski svjedok Krunoslav Fehir te dvoje zaštićenih svjedoka. Većina svjedoka iskazivala je suprotno optužnici. Glavaš i njegova obrana stalno su naglašavali da je riječ o politički montiranom procesu, dok su vladajući govorili kako svaki zločin mora izaći pred lice pravde.

Glavašu je u siječnju 2008. vraćen zastupnički imunitet. Stoga bi Sabor ili Imunitetno povjerenstvo sada moralo donijeti odluku o tome da li mu ostaje imunitet do pravomoćnosti odluke.

Suđenje je trajalo od listopada 2007.

U slučaju selotejp Glavaša se tereti da je zapovjedniku Samostalne uskočke satnije Krnjaku i Getoš Magdić izdavao zapovjedi za nezakonita uhićenja, zlostavljanja i ubojstva osmero srpskih civila na obali Drave 1991. Te je egzekucije preživio jedino Radoslav Ratković koji je o tome i svjedočio u postupku. Za taj slučaj još su optuženi Tihomir Valentić i Zdravko Dragić.

U slučaju garaža Glavaš je bio jedini optuženi. Na teret mu se stavlja da je po zapovjednoj odgovornosti kao sekretar osječkog Sekretarijata za narodnu obranu odgovoran za zlostavljanja i ubojstvo dvojice srpskih civila Čedomira Vučkovića i Đorđa Petrovića.

Suđenje traje od listopada 2007., a ispitano je oko 120 svjedoka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene