Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Skupština potvrdila odluku o referendumu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Varaždinska Županijska skupština danas je potvrdila odluku Županijskog poglavarstva o raspisivanju referenduma o čitovanju građana Varaždinske županije o određenju Državnog zavoda za statistiku po kojem je ta županija svrstana u statističku regiju sjeverozapadne Hrvatske zajedno sa Zagrebom.

Unatoč tomu što postoji sumnja u zakonitost referenduma, na što je u srijedu upozorio i HSS-ovac Robert Podolnjak, gradski vijećnik i profesor ustavnog prava, županijski vijećnici većinom su glasova podržali referendum. 

Pročitajte i ovo Hitna pomoć, ilustracija Crni dan u Varaždinu Beba ozlijeđena u nesreći, a u drugom sudaru ozlijeđen dječak (12) Ilustracija konzumirali amfetamin Skandal u školi: Učenici se drogirali na nastavi, u školu upala policija i privela trojicu

Protiv su bili jedino vijećnici HDZ-a jer, kako je rekao Dragutin Kišić, prema Zakonu o referendumu lokalni referendum može biti raspisan samo o pitanjima iz djelokruga županije, a u taj djelokrug ne ulazi određivanja statističkih regija, niti davanje mišljenja o njima.

Vijećnici SDP-a bili su suzdržani, a Miroslav Korenika podsjetio je vijećnike da su prisegnuli da će poštivati zakon i ustav, no boji se da se ovaj put zakon ne poštuje.

Župan Radimir Čačić je, pak, rekao kako Županija ima sva prava da raspiše referendum te je poručio Vladi da će se, ako ga zabrani, "itekako češati po glavi".

Referendum će se provesti 20. svibnja. Inače, danas je ispred Gradske vijećnice počelo potpisivanje predstavke Vladi o neslaganju da se Varaždinska županija svrsta u istu prostornu jedinicu za statistiku 2. razine s Gradom Zagrebom, jer bi
zbog razvijenosti Zagreba Varaždinska županija "godišnje izgubila oko 30 milijuna eura moguće potpore iz europskih strukturnih fondova". Od toga iznosa najveći dio gubio bi grad Varaždin, navodi se u predstavci koju će građani Varaždina moći potpisivati sljedeća dva tjedna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene