Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZMJENA PRAVILNIKA

Isplate kroz tri tjedna: Skupština DZNAP-a usvojila liste najprodavanijih novinarskih autora

Skupština DZNAP-a
Skupština DZNAP-a Foto: Neva Žganec/DZNAP
Skupština Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) usvojila je u subotu Odluku o raspodjeli sredstava prikupljenih tijekom 2023. od press clipping agencija, kao i liste 200 autora s najviše prodanih tekstova, te liste 40 autora s najviše prodanih radio i TV priloga.

Prve isplate naknada očekuju se kroz tri tjedna, priopćeno je iz DZNAP-a.

Jagoda Marić prva je na listi web i print novinara s 11.353 prodana teksta, dok je Lovorko Magdić s Hrvatskog radija prvi na listi RTV novinara s 1443 prodana priloga, priopćeno je iz DZNAP-a.

Nakon usvajanja ovih odluka, DZNAP će svojim članovima isplatiti autorske naknade, te 20.000 eura od zastara kao socijalni dodatak zbog inflacije.

Skupština DZNAP-a je jednoglasno usvojila i izvještaj o radu novog Predsjedništva, a podržano je i izvješće Nadzornog odbora, kao i Godišnji izvještaj o transparentnosti za 2023., koji detaljnije prikazuje sve troškove rada DZNAP-a, navodi se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Teška nesreća na A3 - 2 Izgubljena dva života Užas kod Novske: Prije teške nesreće na Facebooku emitirao kako autocestom juri 200 kilometara na sat

Usvojena je i izmjena Pravilnika o prijavljivanju projekata kojom će se regulirati pravednija dodjela sredstava za projekte, dodaje se.

Predstavljajući financijsko izvješće, koje je također jednoglasno podržano, te financijski plan, predsjednik DZNAP-a Goran Penić najavio je da će kao novi izvor prihoda Društvo početi prikupljati dio naknade od javne posudbe novinarskih djela u knjižnicama, te od umnožavanja novinarskih uradaka za privatno korištenje.

"Fokus nam je povećanje prihoda. Očekuju nas pregovori s nakladnicima oko internet naknada, ali i razgovori s Ministarstvom kulture i medija oko naknada za javnu posudbu, te sa ZAMP-om oko naknade za umnožavanje autorskog djela za privatno korištenje", naglasio je predsjednik DZNAP-a.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica - 2 Stigli Tomašević, Klisović... VIDEO 23. Povorka ponosa u Zagrebu: "Sudionici su samim svojim dolaskom poslali poruku da je važna tolerancija i jednakost"

"U planu za ovu godinu nam je i pokretanje akcije potpisivanja autora, a od Hrvatske udruge digitalnih izdavača zatražili smo da u svoje smjernice o prenošenju sadržaja, potpišu i autore kad se tekst prenosi iz drugih medija", najavio je.

Prve isplate naknada očekuju se kroz tri tjedna. Sve točke usvojene na Skupštini, cijelu listu najprodavanijih autora, kao i vrijednost boda može se naći na dznap.hr , navodi se u priopćenju.

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava osnovano je u studenom 2007. radi kolektivne zaštite novinarskih autorskih prava. Ciljevi društva su okupljanje novinara autora, zaštita novinarskih autorskih prava, ostvarivanje zajedničkih profesionalnih interesa te unapređenje društvenog i materijalnog položaja novinara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene