Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najviše 10 posto

Neće to biti prvotravanjska šala: Zadnji dan ožujka dolazi do korekcije cijene plina – naviše

Plin (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Plin (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Skuplji plin od travnja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Skuplji plin od travnja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Plin (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Poskupljuje plin. Cijene će ići gore od prvoga travnja.

Državni tajnik za energetiku Domagoj Validžić rekao je da od 31. ožujka dolazi do korekcije cijene plina. Korekcija cijena zapravo znači poskupljenje. To je prošloga tjedna dao naslutiti i ministar energetike Tomislav Čorić. "Ako ne dođe do promjene cijene na tržištu, doći će do korekcije“, rekao je Čorić.

Pročitajte i ovo Ilustracija JOŠ I TO! Novi udar na džepove građana: Od 1. travnja iduće godine stižu veći računi za plin Slika nije dostupna Krešimir Sever "Poskupljenje plina je udar na građane, Vlada ga je trebala izbjeći"

Računi za plin mogu rasti najviše 10 posto, kaže Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata: "Kada je riječ o plinu ili grijanju, onda poskupljenja uvijek idu na kraju sezone, jer tada ljudi to lakše prihvaćaju, kao da ih to poskupljenje neće dočekati. Tako je i ove godine, ali svako je poskupljenje loše", ističe Sever.

Krajnju cijenu plina za kućanstva utvrđuje Hrvatska energetska regulatorna agencija.

Iz HERA-e su na na naš upit odgovorili kako se referentna cijena nabave plina sastoji od cijene nabave plina i fiksnog dijela referentne cijene plina – premije. HERA je potvrdila da je došlo do porasta tržišne cijene plina, zbog čega će doći i do poskupljenja. 

"Došlo je do porasta tržišnih cijena plina, što će utjecati na porast cijene nabave plina za regulacijsku godinu 2019., pa tako i na povećanje krajnje cijene plina za kućanstvo. Međutim, porast tržišnih cijena plina neće u istoj mjeri utjecati na povećanje cijene nabave plina, već znatno manje", rekli su z HERA-e. 

Također, napominju kako se treba utvrditi i premija te da ona može biti viša ili niža od premije prema kojoj je utvrđena postojeća referentna cijena plina. Tako će se tek nakon natječaja za odabir opskrbljivača na veleprodajnom tržištu utvrditi ukupna cijena plina za kupce iz kategorije kućanstava. 

Nove cijene trebale bi biti stavljene u primjenu nakon 1. 4. 2019., no HERA trenutačno ne može prognozirati u kojem će postotku cijena plina narasti. 

Cijena je sada, kažu u ministarstvu, niža od tržišne.

Validžić tvrdi da naša kućanstva, sukladno metodologiji koju propisuje HERA, plaćaju 20 posto nižu cijenu plina nego što je to na tržištu. "I sukladno zakonu o tržištu plina, koji je donesen zbog EU direktiva, zadržano je jedno razdoblje kako ne bi došlo do većih oscilacija", ističe.

Iako je trenutačno nešto manja, kod sljedećeg poskupljenja valja voditi računa o još nečemu. Nenad Kurtović, stručnjak za tarifiranje, kaže da nam neke stvari ipak idu u korist. "Prva da paritet kupovne moći nije u EU-u, pa se uspoređujemo u tom dijelu s EU-om, a drugo je što Hrvatska ima vlastitu proizvodnju, pa bi bilo dobro da se uvaži i ta činjenica". 

No činjenica koju će potrošači silom prilika morati uvažiti sljedeće jeseni jest da će za plin izdvajati više novca nego sada.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Aktualno Jelinić nakon davanja iskaza u USKOK-u: "Naravno da su me tražili da otkrijem tko je izvor fotografija i naravno da to nisam otkrio" +0 Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Jelinić nakon davanja iskaza u USKOK-u: "Naravno da su me tražili da otkrijem tko je izvor fotografija i naravno da to nisam otkrio" 1/1 >>

Aktualno Bernardić za Dnevnik Nove TV o povratku Josipovića u SDP: "U kontaktu smo već duže vrijeme. Njegov povratak će pomoći stranci i ljevici" Gost Dnevnika Nove TV predsjednik SDP-a Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Gost Dnevnika Nove TV predsjednik SDP-a Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Gost Dnevnika Nove TV predsjednik SDP-a Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Gost Dnevnika Nove TV predsjednik SDP-a Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Gost Dnevnika Nove TV predsjednik SDP-a Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Hrvatska Bernardić za Dnevnik Nove TV o povratku Josipovića u SDP: "U kontaktu smo već duže vrijeme. Njegov povratak će pomoći stranci i ljevici" 1/3 >>
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene