Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Brdo-Brijuni

Merkel: Klima uništavanja ustupila je mjesto izgradnji i obnovi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel dala je u utorak u Dubrovniku snažnu potporu europskoj perspektivi jugoistoka Europe ocijenivši da su "klimu uništavanja" iz prošlosti zamijenile izgradnja i obnova toga područja koji teži priključenju EU-u.

"Na svim razinama radimo na realizaciji europske perspektive za sve države jugoistočne Europe", istaknula je njemačka kancelarka na regionalnoj konferenciji Brdo-Brijuni.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola"

Njemačka ne odustaje od tog pristupa i sve njemačke političke stranke podupiru europsku perspektivu zemalja jugoistoka Europe, dodala je gošća summita predsjednika država jugoistočne Europe.

Po njezinim riječima, sve države regije odradile su dio puta prema članstvu u Uniji. "Kada govorimo o ovim temama uvijek se radi o političkom pristupu raspravljanja i rješavanja sukoba…prije 15 godina u ovom su gradu još uvijek bili vidljivi tragovi ratnih događaja i zato želim istaknuti da je jako dobro da više ne postoji klima uništavanja koja je ustupila mjesto izgradnji i obnovi", rekla je Merkel.

Raspoložena Merkel stigla u Dubrovnik, rukovala se s Dubrovčanima i turistima

Izrazila je zadovoljstvo zbog "zamjetnog" napretka u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova te ocijenila da je tome pridonijela hrabrost vodstva dviju zemalja, ali i buduća europska perspektiva. Nada se, dodala je, da će i u BiH doći do "nove dinamike" te da će se nakon izbora pokrenuti nova inicijativa za tu zemlju.

Govoreći o infrastrukturnim projektima, kazala je da je Europska komisija spremna poduprijeti prekogranične projekte.

"Mislim da je to dobro i da danas trebamo razgovarati o konkretnim projektima", rekla je Merkel i podsjetila da se u Berlinu u kolovozu okupljaju šefovi vlada i sve zemlje Brdo-Brijuni procesa kako bi se raspravljalo o specifičnim problemima.

Kazala je i da je s Austrijom i Francuskom dogovoreno da se takve konferencije, na kojima će se razgovarati o jugoistoku Europe, nastave.

Domaćin skupa, hrvatski predsjednik Ivo Josipović istaknuo je da Europa nije potpuna bez jugoistoka Europe, a zadatak Hrvatske i Slovenije je pomoći susjedima u ispunjavanju uvjeta kako bi što prije postali dio sadašnjeg bloka 28-orice.

"Europa nije potpuna bez njezina sastavnog dijela, jugoistoka Europe. Zadaća Hrvatske i Slovenije je da pomognemo susjedima da što prije postanu sastavni dio Europske unije", poručio je Josipović u uvodnom dijelu plenarnog sastanka.

Istaknuo je da je gospodarstvo jedna od najvažnijih točaka, spomenuvši projekte u prometu, infrastrukturi i energetici, poput Jadransko jonske autoceste, željezničkog koridora Muenchen-Istanbul te naftnu i plinsku infrastrukturu, među kojima je LNG terminal.

Supredsjedatelj inicijative, slovenski predsjednik Borut Pahor kazao je da sastanak znači puno i za regiju i Europsku uniju. "Ovdje razgovaramo o vrlo osjetljivim pitanjima, kako postići pomirbu u regiji, kako stvoriti prijateljsku atmosferu suradnje, gospodarske i ljudske u procesu proširenja", rekao je Pahor.

Josipović i Pahor pokrenuli su 2013. inicijativu godišnjeg okupljanja šefova država jugoistočne Europe s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja Unije.

Na skup koji se održava u Kneževu dvoru stigli su i predsjednik Albanije Bujar Nishani, tročlano predsjedništvo Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Kosova Atifete Jahjaga te predsjednici Makedonije Gjorge Ivanov i Srbije Tomislav Nikolić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene