Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje

Mladi Hrvati sve manje prihvaćaju liberalno-demokratske vrijednosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanja mladih u Hrvatskoj tijekom posljednjih petnaest godina pokazuju da oni sve manje prihvaćaju liberalno-demokratske vrijednosti i imaju sve niže povjerenja u društvene institucije, navela je sociologinja Vlasta Ilišin, zaključujući da je to pokazatelj "neadekvatne političke socijalizacije" mladih.

Te tvrdnje sociologinja Ilišin s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu svojevrsni su moto znanstvenog skupa "Demokratski potencijali mladih u Hrvatskoj", koji je u organizaciji njezina instituta i Centra za demokraciju i pravo "Miko Tripalo" održan danas u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pravili se gluhi O HDZ-u: 'Oni su bili nevine časne sestre na vrlo gruboj orgiji' Slika nije dostupna 'Građanski odgoj neophodan' PORAŽAVAJUĆI REZULTATI: Hrvatski učenici ne znaju tko je građanin ni što je demokracija

Vedrana Spajić Vrkaš sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta istaknula je da je građanski odgoj i obrazovanje u Hrvatskoj doživio potpuni fijasko i da mu i dalje jednu podršku daje civilno društvo, zaključivši da sustav i dalje umjesto neovisnih građana „stvara” poslušnike.

Iako vlast deklarativno podupire građanski odgoj, odgojno-obrazovni sustav i dalje počiva na autoritarnom modelu odgoja, u kome se, kaže Spajiš Vrkaš, ljubav prema domovini shvaća kao državotvorno domoljublje, i u kome je, primjerice, kritičnost jedna od naslabije plasiranih karakteristika odgoja.

Nastavni program koji je predviđao uvođenje građanskog odgoja nije imao pravne ni institucionalne pretpostavke, a promjenom ministra on je sve dalje jer ga je ministar Vedran Mornar prebacio na Aganciju za odgoj i obrazovanje bez znanja članova povjerenstva, kazala je.

Berto Šalaj sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti kazao je da je Hrvatska na začelju Europe po građanskom odgoju, ustvrdivši da je novi kurikulum građanskog odgoja i obrazovanja koji se priprema po nalogu ministra Mornara - "besmislen i nefunkcionalan".

Veliki problem je što vlada nepovjerenje u demokraciju kao nečelo, pri čemu su naglašene podaničke komponente i niska sklonost sudjelovanja u javnim poslovima, kazao je Šajal.

Dražen Lalić sa zagrebačkog Fakulteta politčkih znanosti rekao je da ekstremne izjave i nasilje na nogometnim tribinama nije toliko političko pitanje i izraz ekstremnog desničarenja, nego više simboličan izraz subkulture i moralna poruka nepovjerenja u institucije sustava.

Benjamin Perasović s Instituta Ivo Pilar smatra da su zbivanja na stadionima stvar subkulture, čiji se pripadnici protive modernom nogometu u koji je snažno uključen biznis, i pokušavaju osnovati klubove koji nisu obilježeni biznisom.

Branislava Baranović s Institut za društvena istraživanja ustvrdila je da vlada deficit političke kulture u odgoju i obrazovanju te kako su škole ideologizirane, prije marksizmom a sada nacionalizmom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene