Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za dvoje učenika

Školske torbe lakše, ali i novčanici roditelja - čak za jednu plaću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je najavljeno da će novi udžbenici biti lakši, njihova cijena bit će viša.

Nakon trotjedne stanke više od pola miliona učenika u Hrvatskoj krenulo je u drugo školsko polugodište. A dok u školama traje nastava, u nadležnom ministarstvu rade na određivanju cijena udžbenika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za vrijeme nastave Objavljeni detalji napada u osnovnoj školi, policija otkrila što će biti s ocem koji je nasrnuo na nastavnika Bicikli - 5 Djeca oduševljena Rekreacija za sve: Općina svim učenicima trećih razreda poklonila bicikle

Najviša cijena udžbenika trebala bi biti manja nego dosadašnja, ali roditelje čeka veći trošak budući da dolazi nova generacija udžbenika s ažuriranim sadržajem i tiskanih na kvalitetnijem ekološkom papiru, piše Novi list.

Iako u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta obećavaju da će taj trošak ove godine biti ipak manji nego do sada, jer će udžbenici biti jeftiniji, točne cijene još uvijek se ne znaju, a ne zna se ni broj naslova koji će biti odobreni.

Ništa od razmjene i buvljaka: Od iduće školske godine novi udžbenici

Načelnik Sektora zajedničkih poslova i programa EU-a Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Darko Tot kaže da je od rujna do sada 750 stručnih povjerenstava imalo zadatak pregledati sve prijavljene udžbenike, a popis onih naslova koji su dobili pozitivno mišljenje bit će objavljen 15. siječnja.

Prema grubim procjenama školske bi torbe naredne školske godine mogle biti lakše oko kilograma. Lakšoj školskoj torbi, pojašnjava Tot, doprinijet će cijeli niz faktora, od reduciranja broja formata s dosadašnjih stotinjak na svega dvanaest pa do gramature papira.

Međutim, bez obzira na to, roditelje ove godine čeka veći trošak nego prijašnjih godina kada su se mogli oslanjati na rabljene udžbenike. Što je školarac veći taj trošak će biti veći, a u najgoroj poziciji naći će se roditelji srednjoškolaca, posebno gimnazijalaca čije cijene udžbeničkih kompleta dosežu i do 2.500 kuna pa tako obitelji s dva srednjoškolca mogu računati da će samo za udžbenike ove godine morati izdvojiti gotovo jednu hrvatsku prosječnu plaću. Dugoročno će taj financijski pritisak ipak biti manji, jer nova generacija udžbenika vrijedit će četiri godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene