Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Djeca koja se školuju u jednoj osnovnoj školi u Vukovaru doslovce zaslužuju medalju za hrabrost. I 14 godina nakon mirne reintegracije, zgrada izgleda kao da je rat jučer završio.


Zbog papirologije nije realiziran zajam Svjetske banke, a 12 milijuna kuna sada moraju pronaći grad, županija i Vlada. Za to imaju 60 dana jer školi prijeti zatvaranje. Prije nekoliko dana inspekcija im je zabranila korištenje struje jer su instalacije toliko dotrajale da bi nekoga mogle ubiti.

Vezani članci Osnovna škola u Kninu (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Prvašić teško ozlijedio drugog u Kninu, škola sve zataškala? Ilustracija: Damir Spehar/PIXSELL Mama uplakanog dječaka: "Asistent je danas došao. Ali problem je puno veći... Sjedit ću sa sinom svaki dan u školi"

Instalacije su dotrajale, a učenici na nastavu idu i u podrum. 'Škola se već davno trebala obnoviti, tu je puklo staklo, tu su zidovi raspadnuti', pokazuje Ivo Pandžić, učenik šestog razreda OŠ Nikole Andrića Vukovar.

>> Pusta obećanja: Škola u Vukovaru i dalje neobnovljena

Kako će zaključiti ocjene, nastavnik informatike ne zna. 'Problem je što mi učenici, koji su svoje praktične radove spremali mjesec dana, nisu u prilici da pokazuju', rekao je Milenko Štukić, nastavnik informatike.

Unatoč lošim uvjetima, učenici se trude, ali žalosni su jer nemaju iste uvjete kao njihovi kolege. 'Krivo mi je zato što svi govore da je ovo rupa i svi nas zezaju za školu', rekla je Rebeka Ratković, učenica.

Zvoni ravnatelj već šest godina na vrata svih institucija, ali bezuspješno. 'Ja imam informacije da su sredstva potrošena za neke druge škole', rekao je Željko Kovačević, ravnatelj OŠ Nikole Andrića. I jesu, za ovu školu Svjetska banka novac nije dala zbog spore administracije.

'Da smo imali čišću situaciju sa zemljištem, s građevinskim parcelama, sa svim zahtjevima koje treba provesti vjerojatno bi to projektiranje brže išlo i do dozvola bi prije došli', rekao je Petar Šokić, načelnik odjela za kapitalne aktivnosti MZOS-a. Dozvola je stigla, ali novca za obnovu ministarstvo sada nema. Lopticu prebacuje na grad i županiju. Ne nađu li uskoro novac inspekcija će školu zatvoriti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.