Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Škare-Ožbolt: Mesić bi bio bolji izbor za New York

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Demokratskog centra (DC) Vesna Škare Ožbolt izjavila je danas kako je dogovor da Hrvatsku u raspravi o radu Haaškoga suda na Glavnoj skupštini UN-a u New Yorku zastupa predsjednik Vlade Ivo Sanader "lošiji izbor" od predsjednika države Stjepana Mesića, zbog toga što Sanader "nije bio dosljedan u suradnji s Haaškim sudom".

Škare Ožbolt je na konferenciji za novinare naglasila da se premijeru Sanaderu može prigovoriti nedosljednost u suradnji s Haaškim sudom, podsjetivši na njegov govor na splitskoj rivi, te na uhićenje i izručenje generala Ante Gotovine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sanader se opet slaže s Mesićem, ali... Slika nije dostupna Osiječke braniteljske udruge zbog presude napale državni vrh

Iznijela je mišljenje da je Sanader evidentno propustio umiješati se kao prijatelj suda u postupak protiv "vukovarske trojke" pred Haaškim sudom, te da je propustio pomoći u prikupljanju dokaza protiv Mrkšića, Šljivančanina i Radića, kako bi im Haaški sud mogao izreći veće kazne.

"Vlada je odgovorna zbog toga što nije pratila suđenje 'vukovarskoj trojci' na sudu u Haagu, što nije analizirala postupak pred sudom i što nije reagirala kada su dokazi haaškog Tužiteljstva protiv 'vukovarske trojke' počeli padati", rekla je Škare Ožbolt.

"Predlažemo Vladi i Sanaderu da analiziraju presudu 'vukovarskoj trojci', da pozove glavnu tužiteljicu Carlu del Ponte u Zagreb, da zajedno analiziraju prvostupanjsku presudu Haaškoga suda te da pomognu Carli del Ponte i haaškom Tužiteljstvu u prikupljanju dokaza za podnošenje žalbe na sramotnu prvostupanjsku presudu Mrkšiću, Šljivančaninu i Radiću", naglasila je Škare Ožbolt.

Po njezinu mišljenju, "besmislene su priče o tome tko će u ime Hrvatske govoriti na Glavnoj skupštini UN-a o radu Haaškoga suda, jer se presuda može pobijati jedino pred Haaškim sudom, a ne u UN-u, te Hrvatska mora učiniti sve da prikupi potrebne dokaze protiv Mrkšića, Šljivančanina i Radića".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene