Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA VLADE

Plenković opleo po Milanoviću i oporbi, odgovorio i predsjedniku Vrhovnog suda: "Ovo govorim da ubuduće ne slušamo priopćenja koja nisu utemeljena"

Aktualno Galerija Sjednica Vlade - 7 Sjednica Vlade - 7 Foto: Damir Krajac / CROPIX Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Damjan Tadic / CROPIX Sjednica Vlade - 13 Sjednica Vlade - 13 Foto: Damir Krajac / CROPIX Sjednica Vlade - 12 Sjednica Vlade - 12 Foto: Damir Krajac / CROPIX +3 Sjednica Vlade - 11 Galerija 1/8 >>
Premijer Plenković u uvodnom govoru na sjednici Vlade osudio je palež automobila sutkinji u Osijeku. Odgovorio je predsjedniku Vrhovnog suda, koji je u priopćenju prozvao Božinovića i Malenicu. "Vlada osuđuje one vrste ponašanja koje često dolaze od predsjednika Republike i oporbe", rekao je premijer.

U uvodnom govoru premijer Plenković osvrnuo se na aktualna događanja. "Jučer smo imali aktualno prijepodne u Saboru, odgovarali smo na pitanja opozicije, mislim, na kvalitetan način. Naznačili smo ostvarene ciljeve i najavili one ključne ciljeve Vlade", rekao je premijer na početku sjednice. 

"Izdvajam i susret s predstavnicima liječničkih udruga. Dogovorili smo svoje iduće korake na konstruktivan način. Imamo čvrsto razumijevanje da ćemo u okvirima mogućnosti napraviti daljnje iskorake, koji se odnose i na liječnike i na druge zdravstvene djelatnike. Štrajkovi liječnika nisu potrebni, što se nas tiče", kazao je premijer. 

Govorio je i o kruzeru Eclipse nazvavši ga sjajnim proizvodom i dodatnom vrijednošću hrvatskoj brodogradnji. Podsjetio je da je to četvrti veliki brod koji je isporučen u posljednjih nekoliko godina. Osvrnuo se na prognoze o BDP-u. Rekao je da su mnoge institucije dale bolje prognoze nego Vlade i da su institucije bile optimističnije. 

"Prema Eurostatu, dosegli smo 73 posto prosjeka razvijenosti EU-a. Hrvatska snažno ide naprijed i koristi svoj položaj na snažan način. Sezona će biti bolja i od 2019. godine, bit će bolja od 2022. godine. Mi smo u godini koja će biti najbolja, bez dileme", kazao je premijer Plenković. 

Palež automobila i osuda

Govorio je o sigurnosnoj situaciji. Osudio je palež automobila sutkinji u Osijeku.

"Mi uvijek osuđujemo ovakve događaje. Policija je uhitila počinitelja, pozdravljam brzu akciju policije. Vlada poštuje neovisnost pravosudnih tijela i dignitet sudaca. Ne kritiziramo presude, ne radimo pritisak na DORH niti vrijeđamo..." naglasio je. 

"Vodimo računa o tome da se ne narušava neovisnost pravosuđa", rekao je premijer te dodao da Vlada osuđuje one vrste ponašanja koje često dolaze od predsjednika Republike i oporbe te pozvao predsjednika Vrhovnog suda da se ubuduće osvrne na retoriku onih koji sudbenu vlast doživljavaju kao trećerazrednu, a to "sigurno nije Vlada".

"Ovo govorimo da markiramo pozicije i da ne slušamo priopćenja koja nisu utemeljena. Ja sam se o svemu jasno očitovao u utorak", rekao je Plenković i nastavio: "Ne radimo pritisak na pravosuđe niti na DORH i od drugih političkih aktera očekujem isto." 

Visoke kazne 

Vlada je u četvrtak usvojila prijedlog izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prema kojemu se kazne za najteže prekršaje, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, kao i širenje lažnih vijesti, penju na 700 do 4000 eura.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene