Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Plenković očekuje izvješće o privođenju novinara: "Sloboda govora i medija temelj svakog demokratskog društva"

Ministri podržali Europski tjedan mobilnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Ministri podržali Europski tjedan mobilnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ministri podržali Europski tjedan mobilnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ministri podržali Europski tjedan mobilnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ministri podržali Europski tjedan mobilnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Ministri podržali Europski tjedan mobilnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ministri podržali Europski tjedan mobilnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Ministri podržali Europski tjedan mobilnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ministri podržali Europski tjedan mobilnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Ministri podržali Europski tjedan mobilnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr +2 Ministri podržali Europski tjedan mobilnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Galerija 1/7 >>
Vlada je odlučila u cijelosti prihvatiti zahtjeve sindikata i inicijative '67 je previše' te promijeniti zakon. Oni koju budu željeli raditi nakon 65. godine, poručuju iz Vlade, imat će tu mogućnost.

Premijer Andrej Plenković izjavio je da su sloboda govora i medija temelj svakog demokratskog društva, pa tako i Hrvatske, te da od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića očekuje izvješće o policijskom privođenju Indexova novinara Gordana Duhačeka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sjednica Vlade Plenković upozorio na suše, istaknuo jednu županiju: "Važno je da vodu svi koristimo odgovorno, racionalno i da pazimo..." Slika nije dostupna SJEDNICA VLADE Plenković o optužnici protiv pilota: "Ovo nije politika suradnje, nego provokacija"

"Očekujem cjelovito izvješće ministra unutarnjih poslova i ministra pravosuđa o toj temi. U ovom trenutku kazat ću još jednom da su sloboda govora i sloboda medija temelj svakog demokratskog društva, pa tako i Hrvatske. Smatramo da moramo ustrajati na najvišim standardima koje imamo i njih se pridržavati", rekao je Plenković na početku sjednice Vlade. Istaknuo je kako je čvrstog uvjerenja da, bez obzira je li riječ o kršenju ili ne pojedinog zakona, moraju uvijek s posebnim obzirom pristupati novinarima i slobodi medija uopće. "Očekujem tu mala pojašnjenja", rekao je.

Premijer Plenković najavio je i da će Vlada iduću svoju sjednicu izvan Zagreba održati u Krapini, što će omogućiti dodatni impuls razvoju Hrvatskog zagorja. Komentirao je granski kolektivni ugovor sa sindikatima iz zdravstva. "Nastavljamo dijalog sa sindikatima iz školstva i pokušavamo riješiti sva pitanja koja su u cilju poboljšanja standarda, a da pritom očuvamo proračunske okvire kako smo to činili i protekle tri godine", dodao je Plenković.

"Danas ćemo donijeti važnu odluku koja se tiče 3. maja. Ona govori o našoj odlučnosti da pronađemo način za pokretanje 3. maja kako bi dovršio brodove koji su već tamo. Ključni razlog našeg angažmana jest visoki stupanj povjerenja koje imamo u Upravu koja vodi 3. maj", najavio je Plenković.

Podržat će u cijelosti zahtjeve sindikata

Komentirajući mirovinsku reformu, kazao je da je naš mirovinski sustav njome unaprijeđen. "Ispravljena je generacijska nepravda, ostvareni su pozitivni pomaci za sadašnje, ali i za buduće osiguranike. Do sada su u ovom mandatu Vlade ukupno povećane za 11 posto", objasnio je Plenković i dodao da je reforma omogućila umirovljenicima i povratak na rad. "13.500 ljudi se tada ponovno našlo na tržištu rada", dodao je.

Plenković je kazao da su na razini Vlade detaljno analizirali situaciju sa sakupljanjem potpisa koju je organizirala inicijativa "67 je previše" u suradnji sa sindikatima. "Tijekom proljeća bili smo suočeni s aktivnostima građanske inicijative '67 je previše' i nakon što su potpisi prikupljeni ustanovili smo da je potpise dalo više od 700 tisuća građana. Analizirali smo ovu situaciju i donijeli sljedeću odluku - čuli smo poruku hrvatskih građana i kao Vlada donijeli smo odluku da ćemo u cijelosti preuzeti zahtjeve referendumske inicijative i promijeniti Zakon o mirovinskom osiguranju", rekao je Plenković na sjednici Vlade.

"Prihvatit ćemo u cijelosti zahtjeve referendumske inicijative i promijeniti Zakon o mirovinskom osiguranju", kazao je i dodao da oni koji žele ostati na tržištu rada i nakon navršene 65. godine - to mogu. "Slušamo poruku 700.000 ljudi, ali i pružamo mogućnost onima koji žele ostati na tržištu rada", zaključio je Plenković i dodao da očekuje uskoro izmjene zakona koje će podržati takvu odluku.

Nova jamstva za 3. maj

Vlada je na sjednici ovlastila Ministarstvo financija da riječkom brodogradilištu 3. maj izda državno jamstvo za završetak gradnje broda za prijevoz rasutog tereta Nov. 733. Brod se radi za naručitelja Algoma central Corporation iz Kanade, ugovor je raskinut krajem prošle godine, a država je platila gotovo 240 milijuna kuna jamstva.

"3. maj od danas kreće u završetak broda kanadskog naručitelja. Jamstvo za zaduženje je u iznosu od 26 milijuna eura. Očekujem da će ova odluka Vlade omogućiti dinamične aktivnosti u 3. maju, a ostaje pjoš pronaći strateškog partnera čime bi brodogradnja u Rijeci ostala aktivna", kazao je Plenković dodajući kako se traže rješenja i za pulski Uljanik.

Vladin plan za spas riječkog škvera doveo je do novog dogovora za završetak gradnje broda. Zaradom od tog broda trebao bi se pokriti kredit novog jamstva koje će Vlada dati.

250 milijuna kuna za Croatia Airlines

Vlada je u četvrtak donijela odluku kojom se stvaraju prethodno potrebni uvjeti da se osigura postupak dokapitalizacije Croatia Airlinesa (CA), a u sklopu te odluke je i uplata predujma u korist nacionalnog zračnog prijevoznika od 250 milijuna kuna za stabilizaciju poslovanja prije dokapitalizacije.

Taj iznos utvrđen je na temelju analize manjka financijskih sredstava i plana korištenja tih sredstava, koju je izradio Croatia Airlines, a prihvatilo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Isplata je predviđena u dva obroka - najmanje 100 milijuna kuna u 2019. godini, a preostali iznos do 250 milijuna kuna u 2020. godini.

Uplatom predujma, rekao je premijer Andrej Plenković, stabilizirat će se poslovanje CA, čime će se spriječiti brojni negativni učinci na hrvatsko stanovništvo i gospodarstvo, koje bi najizravnije osjetili zrakoplovni i turistički sektor, a posljedice bi se neizravno širile i na ostale gospodarske grane.

Protiv iskazivanja nepovjerenja ministru Kujundžiću

Vlada je na sjednici kao neutemeljene i neosnovane odbila sve navode iz prijedloga 32 zastupnika Hrvatskog sabora za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću te predložila Saboru da odbije donijeti odluku o iskazivanju nepovjerenja.

Vlada smatra kako nema osnove za izglasavanje nepovjerenja ministru zdravstva te je u očitovanju na 17 stranica odgovorila na navode iz prijedloga oporbenih zastupnika koji se odnose na provođenje reforme zdravstvenog sustava, djelatnost primarne zdravstvene zaštite, bolnički sustav, financijsku stabilizaciju zdravstvenog sustava i upravljanje ljudskim resursima.

"Riječ je još jednoj takvoj inicijativi, imali smo ih već i ranije. Vlada je pripremila svoje očitovanje i vrlo temeljito elaborirala sve ono što smo uradili u kontekstu unapređenja čitavog zdravstvenog sustava te ćemo u dogovoru s Hrvatskim saborom, kada se pronađe odgovarajuće vrijeme da to bude na dnevnom redu, odraditi ovu inicijativu oporbe, još jednu, koja ide ovaj puta prema ministru Kujundžiću", izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković

Ministri obilježili Europski tjedan mobilnosti

Obilježavanju Europskoga tjedna mobilnosti pridružili su se "Hodanjem na sjednicu Vlade RH" ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i njegove kolegice i kolege ministri - Vesna Bedeković, Josip Aladrović, Mario Banožić, Darko Horvat, Ivan Malenica i Predrag Štromar te državni tajnik Kristian Turkalj.

Ministar Ćorić iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike krenuo je u 8 sati, pridružili su mu se ministri i državni tajnik. Slogan Europskog tjedna mobilnosti, od 16. do 22. rujna, koji potiče hodanje, biciklizam i korištenje javnog prijevoza, jest "Krećite se s nama".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene