Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Plenković o slučaju Daruvarac: "Zlorabljene su procesne mogućnosti, javnost je opravdano zgrožena"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada Republike Hrvatske na redovnoj će sjednici, između ostalog, raspravljati o prijedlogu odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2019.

>>> Posljednja informacija 

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura"

11.10 Registar stvarnih vlasnika tvrtki u Hrvatskoj bit će javno dostupan, predviđeno je izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma koji je Vlada u četvrtak uputila u hitnu saborsku proceduru, usklađujući taj zakon s novim EU propisima.

Obrazlažući na Vladi prijedlog izmjena i dopuna tog zakona, ministar financija Zdravko Marić izjavio je da su dva najvažnija pitanja koji se uređuju ovim prijedlogom zakona, prvo da se u hrvatsko zakonodavstvo uvode nove definicije i obveznici - definicije virtualnih valuta, virtualne imovine i pružatelja skrbničke usluge novčanika - i drugo rješava pitanje registra stvarnih vlasnika.

Objasnio je da će u cilju osiguranja transparentnosti u pogledu stvarnog vlasništva i kontrolnih struktura trgovačkih društava javnosti, sukladno zakonu, biti dostupni podaci o fizičkim osobama koje su stvarni vlasnici pravnih osoba.

"Ti podaci će se nalaziti u registru stvarnih vlasnika", kazao je Marić.

Ti će podaci biti na raspolaganju javnosti uz uvjet registracije putem interneta i plaćanjem naknada.

11.00 Na današnjoj sjednici Vlade bila je i odluka kvotama za strance.

"Ministar Pavić je vodio razgovore s partnerima i napravili smo procjene koliki bi broj stranaca bio potreban s obzirom na potrebe našeg gospodarstva. Radi se o novih 50 tisuća radnih dozvola jer gospodarski subjekti procjenjuju da im toliko radnika treba da se pripreme za sezonu, bilo građevinsku ili turističku. To ne znače da oni koji su bez posla nemaju šansu, dapače", poručio je Plenković dodajući kako je odluka u funkciji gospodarstva i daljenjeg zapošljavanja i rasta.

Ministar rada Marko Pavić dodatno je objasnio o čemu je riječ.

"Radi se o 50.100 radnih dozvola za novouključene i to je povećanje od više od 20 tisuća dozvola u odnosu na ovu godinu. Čak 13 tisuća odnosi se na sektore turizma i građevine. Uz to maksimalno radimo da aktiviramo i domaću radnu snagu", rekao je Pavić.

10.52 U prvo saborsko čitanje Vlada je uputila i prijedlog zakona o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina kojim se na cjelovit način uređuje održavanje tih izbora, s obzirom da je Zakonom o lokalnim izborima propisano da će se postupak izbora članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina urediti posebnim zakonom.

Predloženim zakonom se propisuje da će se ti izbori održavati prvu nedjelju u listopadu svake četvrte godine.

Propisuje se i da udruga nacionalne manjine koja na izborima dobije najmanje jednog člana vijeća ili predstavnika nacionalne manjine u toj jedinici, ostvaruje pravo na naknadu troškova izborne promidžbe, a ako su članove vijeća odnosno predstavnika nacionalne manjine, kandidirali pripadnici nacionalnih manjina-birači, pravo na naknadu troškova izborne promidžbe ostvarit će vijeće odnosno predstavnik nacionalne manjine koji je izabran.

10.48 U saborsku je proceduru Vlada sa sjednice u četvrtak uputila prijedlog zakona o Pravosudnoj akademiji kojim se želi redefinirati značaj i uloga Državne škole za pravosudne dužnosnike, a naročito sustava polaganja završnog ispita.

Stoga se predlaže obveza pohađanja Državne škole za pravosudne dužnosnike i polaganja završnog ispita za sve osobe primljene na neodređeno vrijeme na mjesto savjetnika u pravosudnim tijelima.

Predloženo je i unapređenje i nadogradnja sustava kontinuiranog stručnog usavršavanja pravosudnih dužnosnika i službenika iz područja pravosuđa te proširenje djelatnosti stručnog usavršavanja na druge ciljane skupine polaznika, uključujući i sudionike u postupcima pred pravosudnim tijelima u državi, čime je Pravosudnoj akademiji dana šira mogućnost stjecanja vlastitih prihoda.

Predlaže se i smanjenje broja članova Upravnog vijeća i povećanje broja članova Programskog vijeća radi učinkovitijeg načina donošenja odluka te kreiranja što kvalitetnijih programa, istaknuo je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Zbog sprječavanja mogućih sukoba interesa kroz članstvo u različitim tijelima Akademije predložena je i ograničena mogućnost istovremenog obnašanja funkcija člana različitih tijela Akademije.

10.40 Vlada je odlukom dodijelila ukupno 244,2 milijuna kuna bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač država za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala.

Sredstva se doznačuju KBC-u Zagreb, KBC-u Sestre milosrdnice, KB Dubrava Zagreb, KB "Merkur", Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Klinici za dječje bolesti Zagreb, KBC-u Rijeka, Klinici za ortopediju Lovran, KBC Split i KBC-u Osijek.

Cilj je zadržati jednaku razinu zdravstvene zaštite na cijelom području Hrvatske i osigurati nesmetano funkcioniranje bolničkih zdravstvenih ustanova kojima je osnivač država.

10.29 Plenković je komentirao i slučaj 'Daruvarac'

"Slučaj strašnog nasilja u Zadru od prije nekoliko mjeseci opravdano je zgrozio javnost. Činjenice jasno govore o kakvom se kaznenom djelu radi, dokazi su bili vidljivi svima. Došlo je do zloporabe procesnih mogućnosti u procesu učestalim zahtjevima za izuzeće sudaca i slično. Jasno je ogorčenje javnosti i zabrinutost da se ovo u tako očitom primjeru događa. Razgovarali smo ministar Bošnjaković i ja kako poboljšati kazneno-procesno zakonodavstvo i kako ga u ovakvim slučajevima učiniti učinkovitijim", rekao je.

10.25 Premijer Andrej Plenković uvodno se osvrnuo na nekoliko tema među kojima i na tragičan slučaj smrti 9-godišnjeg dječaka iz Metkovića. 

"U ime svih nas izražavam sućut dječakovoj obitelji, žalimo što se ovo dogodilo. Očekujemo očitovanja svih uključenih zdravstvenih ustavnova kao i konačni nalaz inspekcije koja je provela nadzor u Metkoviću i Splitu, kako bi se točno utvrdili razlozi tragedije", rekao je premijer.

Povećavaju kvote za radne dozvole stranaca

Vlada bi za iduću godinu trebala gotovo udvostručiti kvote za uvoz stranaca na 63 tisuće dozvola, od čega će ih u turizmu biti 10.000, a u građevini 18.500. Istovremeno, na Zavodu za zapošljavanje je prijavljeno 147 tisuća nezaposlenih građana.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je da je protiv povećavanja kvoti jer su, tvrdi Sever, poslodavci sami krivi jer su poslovni uspjeh godinama temeljili na niskim plaćama. Anica Prašnjak, predsjednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara, tvrdi da bi umjesto kvota za medicinske sestre trebalo povećati kvote za školovanje medicinskih sestara.

Osim kvota za uvoz radnika, Vlada će, između ostalog, raspravljati o Nacrtu prijedloga zakona o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina i Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma (EU).

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene