Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Ozbiljno upozorenje premijera Plenkovića vezano za cijepljenje: "Nije dobro..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u petak kako je među građanima pao interes za cijepljenjem prema podacima koje je prikazao na Vladi te ističe kako više nije realno da će se postići 50 posto procijepljenosti stanovništva do 30. lipnja.

Premijer Andrej Plenković uvodno je kazao da se epidemiološka situacija poboljšava te da je sjeverni dio Hrvatske u zelenoj zoni.

Pročitajte i ovo Ivan Šipić - 1 Ministar demografije i useljeništva Bivši HDZ-ovac i vjeroučitelj na čelu novog ministarstva: Tko je Ivan Šipić? Tonči Glavina - 1 novo ime u vladi Tko je novi ministar turizma? Renta vilu od pola milijuna eura i na njoj masno zarađuje. Ima dva automobila, gumeni čamac, dionice...

"Ono što smo uočili je vrlo usporen tijek dinamike cijepljenja prvom dozom, pao je interes građana za cijepljenjem", rekao je Plenković.

 

Ističe kako je Vlada osigurala zaista velike količine cjepiva te ćemo do 30. lipnja imati 3,300.000 doza cjepiva ukupno pristiglih u Hrvatsku.

"Stoga bi bilo zaista važno da svi oni koji žele se cijepiti da to učine. Pozivam sugrađane i županijske zavode za javno zdravstvo, liječnike obiteljske medicine, sve uključene da što više mobiliziraju ljude i pozovu ih da se cijepe", poručio je Plenković.

Upozorio je, na temelju podataka, kako je jučer prvom dozom cijepljeno 7448 osoba, a drugom dozom 45.600.

Pozvao građane da se cijepe

"To nije dobro, po meni ako se ovakav trend nastavi nije realno da ostvarimo onih 50 posto procijepljenih do 30. lipnja, što je šteta. U ovome trenutku ima 600.000 doza koje su spremne da se administriraju", rekao je.

"Nemojte oklijevati, cijeli svijet se cijepi, cijela Europa se cijepi, Hrvatska je turistička zemlja, najbolji način zaštite je da budemo što više kao društvo cijepljeni, na taj način ćemo biti privlačniji i sigurniji za dolazak stranih turista", poručio je Plenković.

Smatra logičnim da ako od turista tražimo da imaju ili potvrdu o cijepljenju, preboljenju ili negativnom testu, da je minimum koji možemo učiniti da se cijepimo, što će pomoći zdravstvenoj zaštiti, gospodarstvu i financijskoj stabilnosti zemlje.

"Ima puno drugih zemalja koje su relativno blizu nas, a koje imaju puno manje količine cjepiva na raspolaganju. Molim sve da učine maksimalan napor da se ove brojke povećaju i da krenemo u turističku sezonu na što pripremljeniji način, a to je zdravstveno što zaštićenije", kazao je premijer.

Na obilježavanju Dana Sisačko-moslavačke županije

Od ostalih tema podsjetio je na sudjelovanje na obilježavanju Dana Sisačko-moslavačke županije.

"Važna županija za nas nakon potresa na Banovini, nakon svih situacija koje su je pogodile oko različitih aspekata ekonomske tranzicije, i ona sigurno predstavlja poseban prioritet za nas, i na tom tragu ćemo uskoro organizirati sastanak radne skupine, koju zajednički predvode ministrica Tramišak i Ćorić", najavio je Plenković.

Radna skupina za cilj ima, na temelju znastvene podloge, napraviti plan gospodarskog oporavka i demografske revitalizacije te županije.

Podsjetio je i na izložbu koja je održana povodom obljetnice Hrvatskog proljeća koju smatra sjajnom, informativnom i korisnom te da "evocira važno razdoblje suvremene hrvatske povijesti". 

Načelnik stožera za obnovu od potresa Tomo Medved kazao je da se provode aktivnosti kako bi se što prije uklonili objekti i sanirale posljedice potresa na Banovini. 

Pada popunjenost kreveta na COVID odjelima

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da pada popunjenost kreveta COVID odjela. 

"Da bi se ovi povoljni trendovi nastavili, cijepljenje je najviše što možemo učiniti. Osim ljeta, dolaze i novi sojevi pa pozivam sve građane da odvoje malo vremena za primanje cjepiva", dodao je Beroš.

Premijer Plenković kazao je kako će, ako se građani ne zainteresiraju za cijepljenje, Hrvatska morati donirati veći broj doza cjepiva nego su to imali u planu.

Novi zakon o civilnim stradalnicima

Novim Zakonom o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, koji je sa sjednice u petak uputila Hrvatskome saboru na raspravu, Vlada civilnim žrtvama želi pružiti pravnu sigurnost, dok izmjenama Zakona o braniteljima ubrzava postupak ostvarivanja statusa ratnog vojnog invalida.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na sjednici je Vlade rekao kako je kroz proces sveobuhvatnog reguliranja prava svih stradalnika iz Domovinskog rata potrebno donijeti zakon koji će na jednom mjestu regulirati prava civilnih stradalnika jer prema postojećem pravnom okviru još uvijek nisu obuhvaćeni svi civilni stradalnici.

"Tijekom izrade ovog zakonskog prijedloga, kvalitetno smo surađivali s udrugama koje predstavljaju civilne stradalnike. Želimo pravnu sigurnost koju smo pružili hrvatskim braniteljima pružiti i civilnim stradalnicima, to je dug naše države prema nevinim žrtvama Domovinskog rata", rekao je Medved predstavljajući nacrt konačnog prijedloga zakona.

Propisani uvjeti i procedura

Zakonom su propisani uvjeti i procedura za ostvarivanje statusa i prava kako bi se osiguralo da prava iz zakona ostvaruju samo nevine žrtve Domovinskog rata.

"Izričito je propisano da statuse i prava iz ovog zakona ne mogu ostvariti pripadnici, pomagači ili suradnici neprijateljskih vojnih i paravojnih postrojbi koji su sudjelovali u oružanoj agresiji na Republiku Hrvatsku", naglasio je ministar.

Isto tako, nakon prvog čitanja u Hrvatskom saboru u ožujku, na Vladi je bio konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

"Tri godine nakon donošenja, pristupili smo donošenju izmjena koje su isključivo tehničke i organizacijske naravi", rekao je Medved.

Dodao je kako će određene mjere prilagoditi potrebama korisnicima kako bi one u potpunosti rezultirale planiranim učinkom, odnosno ubrzavanjem postupka ostvarivanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene