Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja na sjednici Sabora rekao je da su premijer Andrej Plenković i ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić od travnja znali da je direktor Fonda za zaštitu okoliša Dubravko Ponoš prijetio svom kolegi Mislavu Kotarcu. Grmoja je kazao da je premijeru i ministru poslao zastupničko pitanje o toj temi nakon što mu se osobno obratio Kotarac.


Mostov Nikola Grmoja se u Saboru osvrnuo na slučaj direktora Fonda za zaštitu okoliša Dubravka Ponoša koji je u utorak na konferenciji za medije objavio snimku na kojoj se čuje kako prijeti kolegi Mislavu Kotarcu. Grmoja je ispričao da mu se u travnju ove godine obratio Kotarac i izvijestio ga o prijetnjama koje dobiva od Ponoša nakon što je optužio Ponoša da je u Fond zaposlio čak devet HNS-ovaca.

Grmoja je kazao je da su premijer Andrej Plenković i ministar Tomislav Ćorić znali za prijetnje.  ''U travnju sam postavio zastupničko pitanje o prijetnjama i nakon pet i nešto mjeseci odgovora nema, premda je predviđen rok za odgovor od 30 dana. Imam tu pitanje koje sam uputio ministru Ćoriću i premijer Andreju Plenkoviću. Ne mogu reći da nisu obaviješteni'', rekao je u Saboru Grmoja.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša objavio snimke u kojima psuje i prijeti zaposleniku (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) ''Odšarafit ću ti glavu'': Direktor Fonda za zaštitu okoliša pustio snimku na kojoj psuje i prijeti kolegi jer ga njome ucjenjuje

''Ovdje se ne radi samo prijetnjama. Sad čujem da Ponoš treba dati ostavku. Niste time zaključili priču. Sad otvaramo priču što ste sve radili u Fondu i priču odgovornosti ministra i premijera jer su bili upoznati s prijetnjama i ništa nisu poduzeli'', rekao je Mostovac. Ustvrdio je da ministar Ćorić nije reagirao još u travnju ''jer mu je bitno da zadrži koalicijske partnere iz HNS-a''.

Primjedbe Gordanu Jandrokoviću

''Ovo je još jedan dokaz da je Hrvatska mala zemlja za veliku korupciju'', zaključio je Grmoja.

Primjedbu je uputio i predsjedniku Hrvatskog Sabora Gordanu Jandrokovića kojemu je poručio da bi, da je Jandroković reagirao na požurnicu, javnost za prijetnje Kotarcu doznala još u srpnju. ''Ali on očito ne može ništa protiv Vlade i premijera'', rekao je Grmoja za Jandrokovića koji mu je poručio da je Vlada odgovorila na 90 posto zastupničkih pitanja te da je za njegovo pitanje poslana požurnica. 

Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike (Foto: Dnevnik.hr) Slučaj "Odšarafit ću ti glavu": Ministar Ćorić traži ostavku direktora Fonda za zaštitu okoliša

U utorak je snimku komentirao i ministar Ćorić koji je za prijetnje navodno znao od ranije. "Čuo sam tu snimku i složit ću se s tezom da je takvo ponašanje neprihvatljivo. Očekujem od gospodina Ponoša da upravnom vijeću Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost stavi svoj mandat na raspologanje", rekao je Ćorić.

S njim se složio i ministar prometa Oleg Butković. "Nije lijepo izgledala ta snimka, koju smo vidjeli. Podržavam izjavu ministra Ćorića“, rekao je Butković u srijedu uoči sastanka užeg kabineta Vlade.

Na slučaj se osvnruo i ministar graditeljstva Predrag Štromar. "To nije način kako komunicira bilo koji član HNS-a, očekujem ostavku ravnatelja Fonda Dubravka Ponoša", kazao je Štromar u srijeud na Markovu trgu.