Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ napustio Sabor

Stazić: 'To je skupina militanata koji se bore umjesto HDZ-a' - Šuker: 'Ovo je govor mržnje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O braniteljskom prosvjedu žele govoriti i nezavisni ljevičari, HNS, HDSSB, laburisti, SDP, SDSS, klub manjina, nezavisna zastupnica Jadranka Kosor.

Deset saborskih klubova izrazilo je u petak ujutro želju progovoriti o prosvjedu hrvatskih branitelja na Markovu trgu, pa su zatražili stanku u radu Hrvatskog sabora kako bi dobili priliku za to.

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Prosvjed oporbe u Zagrebu - 7 Prosvjedi uoči izbora FOTO/VIDEO Lijeva oporba na ulicama pet hrvatskih gradova: ''Izgubili smo 30 godina, nemojmo izgubiti i ove četiri pred nama''

U nedemokratska vremena tražili bismo od premijera da dođe u Sabor, s obzirom da se to u demokratska vremena ne može dogoditi, da se premijer neće javiti ni predsjednici države, tražimo stanku, rekao je Ivan Šuker (HDZ).

NAPETO PRED VLADOM Branitelji ne napuštaju crkvu, prema njima krenuli i prosvjednici iz Savske

Hrvatski sabor o Zakonu o pravu na pristup informacijama

Nakon desetominutne stanke za govornicu je prvi stao Branko Vukšić iz Kluba nezavisnih ljevičara.

Rekao je kako je gostujući u jednoj emisiji s Josipom Klemmom, Klemm nakon što su se kamere ugasile kazao kako će se branitelji povući iz Savske kad HDZ dođe na vlast.

"Dok je emisija trajala, Klemm je kazao kako se neće maknuti iz Savske samo zato što je HDZ došao na vlast, ali je čim su se kamere ugasile, kazao je da će se maknuti", kazao je Vukšić.

Pratimo dramu ispred crkve svetog Marka, pred turističku sezonu svi vrte tu vijest, treba razgovarati, a Sabor je pravo mjesto za to, poručio je nezavisni zastupnik Damir Kajin.

O braniteljskom prosvjedu govorila je i zastupnica Jadranka Kosor. "Ova situacija je iznimno opasna", kazala je Kosor te dodala kako Ustav treba svatko poštivati te da su zakoni obavezni za svekoga.

'POLICIJA POKUŠALA OTETI KLEMMA' Branitelji ih spriječili

"Kada se ovako nešto dogodi na kraju dana je odgovorna Vlada. Stoga pozivam predsjednika Vlade da odredi mjesto i vrijeme kada će primiti branitelje", dodala je Kosor.

Ovo što imamo sada na Markovu trgu je posljedica odluke sadašnje Vlade, smatra Kosor koja je potom pozvala i sve branitelje da napuste Markov trg. Pozvala i sve političare koji su podržali prosvjede da smognu snage i hrabrosti da pozovu hrvatske branitelje da napuste Markov trg.

"100% za Hrvatsku je onaj koji je za pravnu Hrvatsku", rekla je Kosor koja je potom apelirala na sve kolege u saboru da pokušaju pomoći.

"Svatko tko dolije i jednu kap u ovu vatru, tešku opasnu i iznimno tužnu situaciju, širi vatru koji nitko neće moći ugasiti", zaključila je Kosor.

Redom su se izmjenjivali saborski zastupnici koji su sa saborske govornice pozivali premijera da se odazove na poziv branitelja i pokrene dijalog.

"Prije mjesec dana poslana je politička poruka koja se jučer počela događati, a to je da će netko otići s Markova trga", rekao je Dragutin Lesar.

Dodao je kako je podjela u Hrvatskoj otišla predaleko te kako se užasava napisima u medijima kako ova podjela odgovara i jednima i drugima.

"Ova podjela ne smije odgovarati nikome. Jer ako ćemo društvo graditi i razvijati na podjelama, neće biti dobro za razvoj društve. Prestanite koristiti podjelu koja je namjerno pokrenuta", dodao je Lesar. te pozvao predsjednicu da pozove branitelje na poštivanje zakona. Pozvao je i premijera da razgovara s braniteljima neovisno na ishod razgovora.

Poruka djevojke koja se širi društvenim mrežama: 'Ovaj prvi policajac mi je rođak...'

"Prošle su tri godine od trenutka kada se zemlju počelo izvlačiti iz gliba u koju ju je uvukao HDZ. Danas je dan kada možemo odahnuti jer je zemlja na dobrom putu zahvaljujući građanima koji rade. Danas nam žele ukrasti ovaj dan. Našli su skupinu militanata koji će se boriti umjesto njih, da bi mogli dalje krasti. Došli su ovdje da ukradu dan za dobre vijesti. Oni su iz njih izrasli i snjima rastu. Nisu reagirali kada je HDZ krao svoje građane, kada je Sanader skupljao satove, imali su 25 tisuća razloga za šutnju. Kažu da za njih zakoni ne vrijede te da će s Markova Trga otići oni koji su izabrani na slobodnim, demokratskim izborima", rekao je Nenad Stazić.

Kazao je kako je vrijeme da svi koji poštuju zakone ove zemlje, žive pošteno i ne kradu, plaćaju poreze i ustaju rano da dođu na svoj posao, a ne kao Karamarko koji ne dolazi na svoj posao za koji je plaćen, podići čela, pogledati ih u oči i reći 'ne bojimo vas se!'.

Kordon policije ostaje na Markovu trgu - Branitelji prenoćili u crkvi

HDZ-ov Ivan Šuker kazao je kako se ne smije tolerirati izricanje ovakvih teških riječi i optužbi u Hrvatskom Saboru.

"Koliko je SDP-ovaca u zatvoru? Ovo je govor mržnje", rekao je Šuker.

Zaustavio ga je predsjednik Sabora Josip Leko te riječ prepustio zastupniku Miloradu Pupovcu.

"U Hrvatskoj se poziva na zajedništvo, a sve se radi da se razori institucije. Ako se zakoni neće pozivati, kako se može pozivati na zajedništvo? Na osnovi čega?", pita se Pupovac.

"Zašto smo stvorili državu? 25 godina strašnih patnji i odricanja, da bi danas rekli da nam treba zajedništvo, ali ne i zakoni", dodao je Pupovac te nastavio kako se dugo vremena radi na Hrvatskoj bez dialoga, nametnutih vrijednosti, vjerovanja i politika i to izvan Parlamenta.

"Svi zastupnici u Saboru RH imaju istu obvezu i istu prisegu", kazao je Leko te nastavio da su hrvatski branitelji dali nemjerljiv doprinos Republici Hrvatskoj te da bez njihovog doprinosa današnje sjednice ne bi bilo.

"U izbornoj godini ne smijemo se dovesti u situaciju da zbog osobnog političkog probitka uništimo vrijednosti hrvatskog društva. Samo načela demokracije i demokratske institucije mogu rezultirati rješavanjem problema na demokratski način", rekao je Josip Leko.

Zastupnik Gordan Jandroković pozvao je da predsjednik SDP-a razgovara s braniteljima, jer, kako kaže, treba i mora razgovarati ako mu je stalo do hrvatskog naroda.

"Ako ne dođe do promjene, klub zastupnika HDZ-a neće sudjelovati na svečanoj sjednici Hrvatskog sabora sutra, a niti danas", rekao je Jandroković nakon čega je dobio pljesak nekolicine zastupnika nakon čega su zastupnici te stranke napustili sabornicu.

"Žao mi, ali ne mogu utjecati ni na čiju volju. Mi sutra ne slavimo, nego obilježevamo osnivanje višestranačkog demokratskog Sabora. Mi imamo cilj koji smo postigli ulaskom u EU, izgradnjom demokratskog društva, imao cilj izgraditi prosperitetno društvo. Meni je jako žao što ste donijeli takvu odluku, jer nije ovo proslava jedne stranke već onoga što su građani RH učinili u demokratskom razvoju hrvatskog društva", kazao je Leko.

Nakon što su zastupnici HDZ-a napustili sabornicu Sabor je nastavio s glasanjem prijedloga zakona prema dnevnom redu.

(M.G/Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene