Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sisak: Rafinerija sutra obustavlja rad pogona za odsumporavanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inina Rafinerija nafte u Sisku obavijestila je da će sutra u podne obustaviti rad Clausa, novog pogona za odsumporivanje, zbog pregleda i provjere opreme, koji je nakon jednogodišnje izgradnje u pokusnom radu od 19. rujna.

"INA Rafinerija nafte Sisak učinit će sve da za obustave rada Clausa ne dođe do onečišćenja zraka u Sisku i okolnim naseljima", stoji u obavijesti koju je medijima poslao direktor sisačke Rafinerije Damir Butković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traži nove izbore Bernardić: "Ako je Predsjednica koristila SOA-u za smjenu Radeljića, onda ona mora otići" Slika nije dostupna Gubitak radnih mjesta i proizvodnje Predsjednica o gašenju rafinerije u Sisku: "To će značiti daljnje iseljavanje i umiranje života na tom području"

Postrojenje za odsumporavanje ili Claus, u koje je INA uložila 24 milijuna eura, u pokusni rad nenajavljeno je pušteno 19. rujna. 

Dan ranije, 18. rujna u 21 i 22 sata zabilježeno je prekomjerno onečišćenje zraka sumporovodikom od 13 mikrograma na prostorni metar zraka, a granična vrijednost je sedam mikrograma. 

Zbog toga je Sisačka ekološka akcija (SEA) 19. rujna zaključila kako sumnja da je INA izdavanjem obavijesti o puštanju Clausa u pokusni rad 19. rujna htjela prikazati da je zrak prekomjerno bio onečišćen sumporovodikom zbog
priprema za puštanje tog pogona u pokusni rad.

U sisačkoj Rafineriji je 28. rujna obilježen dovršetak izgradnje tog pogona i njegova puštanja u pokusni rad, a svečanosti su nazočili i u obilasku novog pogona u rafinerijskom krugu sudjelovali predsjednik Nadzornog odbora Ine i ministar financija Ivan Šuker, predsjednik Uprave Ine d.d. Tomislav Dragičević i svi članovi Uprave.

Prva faza rada pogona sastojala se od prihvata loživa plina i
puštanja u pokusni rad Aminske sekcije i sekcije Clausa.

U drugoj fazi, koja počinje sutra, pogon se zaustavlja, hladi i
temeljito se provjerava stanje opreme i unutrašnjih obloga, te se priprema TGT (Tail Gas Treatment - završna obradba plina) sekcije za kretanje.

Treća faza obuhvaća ponovan početak i stabiliziranje rada cijeloga pogona, uz provedbu tzv. predperformance-testa i performance-testa, a zadnja faza izradbu izvješća o performance-testu kao uvjetu za prijavu tehničkog pregleda i provedbu tehničkog pregleda.

Puštanjem u rad Clausa, po najavama iz Ine, znatno će se smanjiti ispuštanje sumporovodika i sumpornog dioksida iz sustava rafinerijskoga loživa plina i poboljšati kakvoća zraka oko Rafinerije i u gradu Sisku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene