Na sportskom uzletištu Šašna greda, kod Siska, održan je u nedjelju 10. Memorijal Marijana Celjaka, dosad najveći Aeromiting u deset godina koliko tu priredbu organizira Aeroklub Sisak.

Galerija Aero-miting Marijan Celjak - 6 Aero-miting Marijan Celjak - 2 Aero-miting Marijan Celjak - 3 +21 Aero-miting Marijan Celjak - 4

Nedjeljni Aeromiting i AirShow iznad rijeke Kupe u središtu grada, koji mu je prethodio u subotu, bili su posvećeni poginulom utemeljitelju i prvom dozapovjedniku 57. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde (ZNG) u Sisku Marijanu Celjaku (1957.-1991.) te drugim poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Na zrakoplovnoj priredbi sudjelovalo je dosad najviše, tridesetak letjelica, među kojima su bili i gosti iz Slovenije.

Veliki broj posjetitelja mogao je na uzletištu razgledati letjelice, razgovarati s njihovim pilotima, a potom performanse letjelica vidjeti i u letu.

Počelo rušenje kuće na kojoj se jutros urušio krov - 9 FOTO/VIDEO Bager dovršava posao: Pogledajte kako izgleda rušenje kuće s koje je jutros tresnuo krov

Urušavanje krova kuće u Sisku FOTO/VIDEO Dramatični prizori! U samom centru Siska urušila se zgrada: "Sve je moglo proći puno gore"

Na Aeromitingu su bile najzastupljenije sportske lake i ultralake letjelice, akrobatske letjelice, motorne jedrilice i jedrilice, motorna krila i zmajevi, te druge vrste letjelica. No, posjetitelji nisu mogli vidjeti najavljeni MIG-21, te Krila Oluje.

Kako je otvarajući priredbu, u ime organizatora, rekao predsjednik Aerokluba Sisak Emir Fetibegović, dva su mjeseca s Ministarstvom obrane dogovarani detalji njihova nastupa. Nažalost, rekao je, iz Ministarstva je u četvrtak poslijepodne javljeno da za Sisak nije ništa odobreno. Dodao je kako su "Krila Oluje najprije nastupala u Austriji, a u nedjelju prijepodne u Mariboru, dok je već dogovoreni poslijepodnevni nastup u Sisku, bez obrazloženja, prekrižen".

Fetibegović je ujedno zahvalio Gradu Sisku na izgradnji novog hangara, koji je prvi put predstavljen na mitingu, te Sisačko-moslavačkoj županiji na video nadzoru i opremanju hangara.

Jedan od redovnih sudionika Aeromitinga i AirShowa bio je pilot Josip Lacković iz Jastrebarskog, koji će ostati zapisan u sisačkoj povijesti, kao pilot koji je svojim zrakoplovom Evektor Eurostar EV97 prošle godine, uz odobrenje Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, proletio ispod zidanog kupskog mosta, simbola Siska, izgrađenog 1934. godine.

"Ne samo prolet ispod sisačkog mosta, već i odlična organizacija Aeromitinga, te srdačnost i gostoljubivost domaćina, motiv su mi za ponovni dolazak i redovno sudjelovanje na vašem Aeromitingu. Dolazit ću i u buduće", rekao je Lacković.

Aeromiting, koji je počeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na obližnjem mjestu pogibije Marijana Celjaka, bio je popraćen bogatom gastronomskom ponudom i drugim sadržajima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju