Nakon što se rano ujutro urušio krov na potresom oštećenoj zgradi u centru Siska, danas iza podneva stigao je bager.

Galerija Počelo rušenje kuće na kojoj se jutros urušio krov - 9 Počelo rušenje kuće na kojoj se jutros urušio krov - 8 Počelo rušenje kuće na kojoj se jutros urušio krov - 7 +5 Počelo rušenje kuće na kojoj se jutros urušio krov - 6

Veliki bager stigao je iza podneva u Frankopansku ulicu u centru Siska dovršiti posao koji su jutros započeli vrijeme i nemar države koja gotovo dvije godine nije počela s ozbiljnijom obnovom nakon potresa na Banovini.

Krov na secesijskoj katnici nedaleko od željezničkog i autobusnog kolodvora, na pet minuta od osnovne i srednje škole, urušio se jutros oko pet sati.  

"Da je bio drugačiji tajming, da je počela škola, sve je moglo proći puno gore", rekla je čitateljica za DNEVNIK.hr.

Gradilište u Zagrebu - 2 Zagreb neobnovljen uz nekoliko iznimki: "Mi smo to riješili iz svog džepa"

Rupe u Mečenčanima Ma kakav Čile, imamo mi svoje rupe! "U početku je bilo straha, ali..."

Na teren su izašli vatrogasci i policija. Kuća ima crvenu naljepnicu, a u njoj nitko ne stanuje. U incidentu nije bilo ozlijeđenih.

Obuljen Koržinek: "Zgrada je bila u mješovitom vlasništvu"

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je u srijedu da je urušena zgrada bila u mješovitom vlasništvu istaknuvši kako će se temeljem izmjena Zakona o obnovi iz svibnja sada moći pristupiti uklanjanju zgrade i rušenju.

"U trenutku kada su utvrđene štete i kada je stavljena crvena naljepnica i bilo jasno da će se zgrada trebati uklanjati, ona je bila u zajedničkom vlasništvu privatnih vlasnika i Grada Siska", rekla je nakon sjednice Vlade.

Obuljen Koržinek pojasnila je da je Grad Sisak naručio elaborat koji je nužan da bi se zgrada uklonila te je po tom elaboratu zgrada predviđena za djelomično uklanjanje. Najveći dio zgrade je trebalo ukloniti, a jedan dio zgrade je bio predviđen da se sačuva - secesijski zid koji je pročelje.

Podsjetila je i da je taj elaborat izrađen u srpnju 2021. i na njega je Konzervatorski odjel u Sisku u roku od nekoliko dana dao suglasnost.

"Tijekom ovog procesa završio je postupak denacionalizacije. I taj dio, koji je bio u vlasništvu Grada Siska, koji je nota bene još i dan-danas upisan jer još nije izvršena promjena vlasništva, vraćen je vlasnicima koji ne žive u toj zgradi", kazala je.

Obuljen Koržinek rekla je i da je Ministarstvo kulture odobrilo sredstva po elaboratu Grada Siska, 1,2 milijuna kuna, da se učvrsti pročelje ali za takav zahvat treba i suglasnost vlasnika.

Vlasnik koji je živio u toj zgradi i sada se nalazi na smještaju u kontejnerskom naselju je dao suglasnost, ali drugi suvlasnici ne žele dati suglasnost i navode kako žele prodati svoj udio u zgradi.

Nakon što je došao odgovor od zadnjeg suvlasnika da ne žele dati suglasnost da se zid učvrsti, Obuljen Koržinek pojasnila je i da se, temeljem izmjena Zakona o obnovi, sada moći pristupiti uklanjanju zgrade i rušenju.

"Mi više kao ministarstvo tu ne postupamo. Zakon o obnovi u svojim izmjenama je jasan, a sada će se pristupiti uklanjanju. Žao mi je da se ovo dogodilo. Dobro je da nitko nije stradao", rekla je.

Upravo iz tog razloga, poručila je, neizmjerno je važno da se poduzimaju hitne mjere i da se zgrade učvršćuju, odnosno uklanjaju nestabilni dijelovi objekata.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju