Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mladi inovatori

Sisački srednjoškolci dobili milijun kuna iz EU fondova! Evo što rade!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sisački su srednjoškolci dobili milijun kuna iz europskih fondova. S novcem će napraviti prvi hrvatski elektrosolarni automobil.

Uskoro bi trebao biti proizveden prvi hrvatski elektrosolarni automobil. 'Radimo ga jer je to budućnost', kaže Tin Novak iz sisačke Tehničke škole.

Pročitajte i ovo Nesreća u Sisku - 3 Žena poginula na mjestu Poznati detalji stravične nesreće u Sisku: "Auto je totalka, čak je motor ispao" Roman Rosavec Zlouporaba položaja HDZ-ov dožupan prijatelju nabrijao Audi na račun Županije: U zatvor neće, radit će za opće dobro

>> Pušite u automobilu? Nakon ovog testa dvaput ćete razmisliti…

No, budućnost ne stiže iz jedne od hrvatskih tvornica, već iz sisačke srednje škole! Već dva mjeseca mladi inovatori ne odvajaju se od svojih maketa, koje će uskoro postati komadi lima. 'Ovo je prednji kraj, ovdje će biti tri solarne ploče, na svakoj strani, ovdje će biti vozač, tu su dva kotača, nazad jedan', opisuje nam Tin Novak

Projekt financiran od strane Europske unije težak je više od milijun kuna. 'Interes učenika je ogroman. Solarna vozila tipa solarni brod, avion, će biti temelj gospodarstva svih zemalja', uvjeren je profesor u sisačkoj Tehničkoj školi Stevče Arsoski.

A zasad su još vrhunac učeničke kreativnosti i zalaganja. Osim što ne šteti okolišu, ovaj automobil sve odrađuje u vožnji. 'Može prikupljati energiju odmah dok se vozimo, ako je vani sunčano, a imamo ploče koje prikupljaju energiju kad je i oblačno', objašnjava Tin.

Svoj automobil provozat će Siskom u rujnu sljedeće godine. A nakon toga, nadaju se, i po nekoj od svjetskih pisti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene