Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stanje na terenu

Sisačka gradonačelnica: "Građanima će se dijeliti vaučeri u iznosu od 2000 kuna za kupnju građevinskog materijala"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je teško oštećena Gradska vijećnica u Rimskoj ulici u Sisku, rad gradskih službi privremeno je organiziran na nekoliko mjesta kako bi bile što učinkovitije.

"Gradska vijećnica ima narančastu oznaku, pa sve službe gradske uprave privremeno rade rade na drugim lokacijama: u ŠRC-u, Gradskoj tržnici, Vatrogasnom domu i drugdje, a uskoro i u Cvetkovićevoj ulici, u zgradi u kojoj je prije bila prometna policija. Svi radimo i pomoć mora biti dostupna za sve stradale sugrađane", rekla je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Izvijestila je da je u četirima sisačkim školskim sportskim dvoranama smješteno 270 osoba, kojima se redovito dostavljaju i obroci. Dnevno se u Sisku priprema oko 600 obroka za stradalnike i djelatnike gradskih komunalnih društava, koji su neprestano angažirani u akciji pomoći.

"U Sisak postupno pristižu i donacije građevinskog materijala pa građane obavještavamo da se sa svojim potrebama jave u halu Agro Simpe, gdje mogu dobiti letve, daske, rogove, a uskoro stižu i šleperi s ciglom i crijepom.

Za koji dan građanima ćemo dijeliti vaučere u vrijednosti od 2000 kuna, kojima će u tri trgovine građevinskog materijala moći kupiti potrebni građevinski materijal. Volonteri, oko 200 vatrogasaca iz cijele Hrvatske i aktivisti Crvenog križa angažirani su u uklanjanju posljedica potresa i pomoći stradalim građanima", rekla je Ikić Baniček.

Problem sa smještajem

Napomenula je kako je trenutačno najveći problem sa smještajem u kontejnerima. Ukupno je više od 200 zahtjeva, a Nacionalni stožer Civilne zaštite, kako je rekla sisačka gradonačelnica, ustupio je samo sedam kontejnera, koje je primila u prva tri dana. Sada zahtjeve nose u Petrinju jer oni kojima su kuće uništene ne mogu više spavati u automobilima.

Po prioritetima će se pregledati gradski stanovi kako bi se smjestili najprije oni koji imaju crvenu oznaku, dodala je.

"Na sastanku s upraviteljima zgrada, statičarima, predstavnicima građevinskih tvrtki i projektantima formirat ćemo timove koji će izraditi projekte osposobljavanja najmanje oštećenih zgrada, gdje jednim zahvatom rješavamo problem većeg broja stanara, a potom i obiteljskih kuća. Napominjem da građani koji sami pristupaju radovima obnove čuvaju račune kako bi im se kasnije troškovi mogli refundirati", rekla je.

Izvijestila je da su danas počeli raditi i dječji vrtići, ali odaziv korisnika nije velik, vjerojatno i zbog današnjih potresa ili produženog vikenda. "Svi vrtićki objekti potpuno su sigurni i mališani su u njima sigurni", poručila je Ikić Baniček.

Budući da 18. siječnja počinje nastava u osnovnim školama, gradskoj upravi prioritet je da se što prije osposobe osnovne škole Viktorovac i Galdovo te Osnovna škola Ivana Kukuljevića, koja ima crvenu oznaku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene