Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik Sirije Bašar al-Asad:

'Sirija želi unaprijediti odnose s Hrvatskom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Sirijske Arapske Republike Bašar al-Asad, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, izjavio je u srijedu da je svrha njegova posjeta unaprijediti odnose između dviju zemalja te postaviti temelje strategije za buduću suradnju.

'Svrha posjeta je učiniti sve da bi naši odnosi bili što bolji', rekao je Asad novinarima nakon sastanka sa svojim domaćinom, predsjednikom Stjepanom Mesićem. 'Imali smo jako plodonosne razgovore i pokušali smo postaviti temelje strategije za našu buduću suradnju', kazao je i dodao da je tijekom susreta iznijeta potreba za potpisivanjem više sporazuma između Sirije i Hrvatske, posebice na području gospodarstva, prometa i turizma kako bi suradnja mogla dalje napredovati. Nakon posjeta nadležna tijela pozabavit će se pripremom sporazuma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Krvavi prosvjedi UN: 3. 500 ljudi ubijeno u gušenju prosvjeda u Siriji Slika nije dostupna Puca se po stanovništvu Sirija: U gušenju prosvjeda uhićeno 500 osoba

Jačanje suradnje, posebno na gospodarskom polju

Asad je prvi sirijski predsjednik koji posjećuje Hrvatsku nepunu godinu dana nakon posjeta predsjednika Mesića Damasku. 'Već i sama ta činjenica potvrda je želje obiju strana da bilateralne odnose, ali i suradnju na polju multilaterale dignu na višu razinu', rekao je Mesić u izjavi za novinare istaknuvši da mogućnosti za to nedvojbeno postoje. Izrazio je nadu i uvjerenost da će posjet predsjednika Asada označiti korak dalje u razvijanju hrvatske-sirijske suradnje na korist obje zemlje. Dodao je da hrvatska strana nije u potpunosti iskoristila šanse koje su otvorene tijekom njegova posjeta Siriji prošle godine. 'Iskreno se nadam da će ono što je tada bilo propušteno, sada biti nadoknađeno. Naši odnosi nisu opterećeni ni jednim otvorenim pitanjem koje bi bilo prepreka jačanju i proširivanju suradnje, u prvome redu one na gospodarskom polju', rekao je Mesić.

O EU i Bliskom Istoku

Hrvatski predsjednik izvijestio je sirijskog kolegu o pregovorima s EU-om i naglasio kako buduće članstvo RH u toj integraciji neće biti prepreka odnosima sa zemljama s drugih kontinenata. Dvojica predsjednika osobitu su pozornost u razgovorima posvetili krizi na Bliskom istoku. Asad je izjavio da je Sirija zainteresirana za pravedan mir na Bliskom istoku u skladu sa svim međunarodnim sporazumima te da sve strane uključene u bliskoistočni mirovni proces trebaju dati veći doprinos za rješavanje krize u toj regiji. Predsjednik Mesić ponovio je hrvatsko stajalište da je rješenje izraelsko-palestinskog sukoba moguće pronaći samo na konceptu dviju država, što znači da Izraelu treba jamčiti mir i sigurnost, a Palestincima treba omogućiti stvaranje vlastite države. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene