Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nadaju se suradnji s Beogradom

Sinjani od Beograda traže Titovu alkarsku odoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Maršalova unikatna odora želja je vodstva VAD-a pa su tu želju izrazili u zahtjevu Beogradu, prenosi Slobodna Dalmacija. Alkarsku odoru Tita Sinjani bi stavili odmah do Tuđmanove.

Viteško alkarsko društvo pokrenulo je proceduru povrata unikatne odore koju su Sinjani darovali Josipu Brozu Titu 1979. godine u povodu njegova proglašenja 'Počasnim vojvodom alkarskim'. Odora je bila izrađena posebno za njega, uručena mu je u njegovoj vili u Bugojnu, a imala je sablju. Ona bi bila izložena u postavi Alkarskih dvora  zajedno s odorom 'Počasnog alkarskog vojvode' dr. Franje Tuđmana.

Pročitajte i ovo Zahrđali projektil pronađen u garaži u SAD-u - 1 Čišćenje garaže FOTO Htio je muzeju donirati nuklearni projektil, na vrata mu je ubrzo pokucala policija Slika nije dostupna Osječki sajam Preselila je njegovu bistu, ali...: Na istom se mjestu našli Tuđman, Tito i Grabar-Kitarović. A nije vic

Nakon Titove smrti, odora 'Počasnog vojvode alkarskog' dospjela je u beogradski muzej '25. maj', gdje se i danas nalazi. Odora nije izložena, nego je smještena u muzejskom depou piše Slobodna Dalmacija. Preko privatnim kontakata Sinjani su doznali za alkarsku odoru koju su darovali Titu. Držeći da bi se ta odora trebala naći u zamišljenom postavu budućeg alkarskog muzeja u novoizgrađenim Alkarskim dvorima, iz VAD-a su preko hrvatskog veleposlanstva u Beogradu uspostavili kontakt s muzejom '25. maj' i nadležnim vlastima Republike Srbije. Prvi kontakti bili su obećavajući, ali je nakon zahlađenja odnosa između hrvatskih i srbijanskih političara u posljednje vrijeme sve usporeno. 'Nama u VAD-u ta odora alkarskog vojvode važna je jer je dio naše povijesti' ističe Ante Delić, tajnik Viteškog alkarskog društva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene