Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Natjecalo se 17 alkara

Sinj: Završena Sinjska alka, slavodobitnik Ante Zorica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završene su trodnevne 298. alkarske svečanosti. Slavodobitnik je Ante Zorica.

Za slavodobitnika Sinjske Alke natjecalo se 17 alkara kopljanika, a tu je titulu već treći put odnio 29-godišnji Ante Zorica.

Pročitajte i ovo 308. Sinjska alka Stigla i posebna gošća U Sinju počela 308. alka: "Drugi dan zaredom palo je i rukovanje predsjednika i premijera" Sinj - 1 Očekuje se cijeli državni vrh Napeto pred početak Sinjske alke, Bulj: "Puno bitnije od rukovanja mi je da se riješe problemi grada"

Čestitajući slavodobitniku, alkarski vojvoda Ante Vučić na koplje junaka privezao je plamenac hrvatske trobojnice, znamenje pobjede, koje će slavodobitnik pronijeti ulicama Sinja. Čestitao mu je i predsjednik RH Ivo Josipović, pokrovitelj Sinjske alke, darujući slavodobitnika sabljom i zlatnim prstenom s hrvatskim grbom, a njegova momka kuburom i srebrnim prstenom. Uz te darove, Zorici je pripala i novčana nagrada od 40 tisuća kuna. Za 298. Alku natjecalo se 17 alkara kopljanika, od kojih je 16 ušlo u treću trku, pet s po četiri punta iz prethodnih utrka.

Uz trkalište je bilo oko 10 tisuća posjetitelja, među kojima je i predsjednik RH Ivo Josipović, koji je i pokrovitelj Alke, predsjednik Sabora Josip Leko s potpredsjednicima Nenadom Stazićem i Tomislavom Čuljkom te brojnim saborskim zastupnicima, potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić i brojni ministri, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, vojni ordinarij Juraj Jezerinac i drugi crkveni velikodostojnici, župani i gradonačelnici mnogih gradova, među kojima je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, te 12 veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj.

>> FOTO 298. Sinjska alka

>> VIDEO 'Ja sam bivši vojnik, a sada ribar!'

Mladom alkaru Zorici (29), upravnom pravniku iz Hrvaca, to je treća osvojena Alka, nakon 2009. i 2011. Dobrodošlicu u viteški Sinj okupljenima je poželio vojvoda Ante Vučić, koji je, praćen burnim pljeskom, posebno pozdravio generala Antu Gotovinu, koji je na Alki prvi put nakon što je pravomoćnom presudom suda u Haagu oslobođen optužbi za ratni zločin.

Vučić je podsjetio da Hrvatska sutra slavi Dan pobjede, u spomen na 5. kolovoza 1995., kada je u vojno-redarstvenoj operaciji 'Oluja' oslobođen najveći dio okupiranih područja Hrvatske.

'S ponosom ćemo se prisjetiti veličanstvene pobjede Hrvatske vojske i zahvaliti svima koji su branili i obranili domovinu Hrvatsku', rekao je Vučić, posvetivši današnju Alku svima koji su kroz povijest dali živote za Hrvatsku.

Prisjetio se i šestorice Hrvata iz BiH koji su u Haagu nepravomoćno osuđeni za udruženi zločinački pothvat te poručio kako 'kao narod moramo učiniti sve da sud u Haagu donese pravednu pravomoćnu presudu, jer su oni branili svoj dom u BiH, a time i Hrvatsku'.

'Živimo u vremenu krize, kada nije uputno isticati nacionalni identitet, govoriti o tradicionalnim vrijednostima, obitelji i braku', ocijenio je vojvoda Vučić, poručivši kako se Hrvatska iz krize može izvući jedino strpljenjem i poštenim radom, crpeći snagu iz alkarskog nasljeđa te iz hrabrosti i domoljublja hrvatskih branitelja.

Današnjem trčanju Alke prethodile su trke za Baru i Čoju, u kojima su u petak i subotu pobijedili Alen Filipović Grčić i Mladen Vučković.

Trkalište dugo 160 metara konjanici su morali prijeći za najviše 13 sekundi te kopljem dugim 2,9 metara u trku pogoditi pogoditi alku, obješenu nešto više od tri metra iznad tla. Pogodak im se boduje ovisno o tome jesu li pogodili u 1, 2 ili 'u sridu' i, shodno tome, osvojili 1, 2 ili tri punta. Pobjednik je alkar koji u sve tri trke sakupi najviše punata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene