Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zakazali vlada i predsjednik

Hajdaš Dončić upozorava na ključne propuste: "Bogtepitaj što je moglo biti na toj raketi, ovo nije zafrkancija"

Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, zabrinut je zbog pada modificiranog vojnog drona na Zagreb.

"Zakazao je zajednički sustav obrane NATO-a jer ako jedna država ne reagira, u ovom slučaju Mađarska u kojoj je letjelica bila preko 40 minuta, trebao bi se uzbuniti centralizirani sustav. Zabrinjava me u hrvatskom sustavu da su ministar obrane i načelnik Glavnog stožera bili obaviješteni tek kada je raketa pala", rekao je Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, u specijalnom izdanju vijesti Nove TV. 

Hajdaš Dončić ističe da su i ministar i načelnik GS-a morali biti "dignuti" u trenutku kad je letjelica ušla u hrvatski zračni prostor. Predsjednik Odbora zamjera i što nitko od nadležnih odmah ujutro nije umirio građane i dao im informacije.

"Drugi je problem to što je netko od vladajućih ili predsjednik Republike trebao odmah ujutro reagirati, smiriti ljude i objasniti im što se uopće dogodilo", kaže Hajdaš Dončić, čiji je Odbor zatražio izvješće sigurnosnih službi.

On se nada da je pad modificiranog vojnog špijunskog drona slučajnost te da je u ovom slučaju riječ o letjelici koja je izgubila koordinate i počeo letjeti putanjom koja nije bila namijenjenađ. "Radi se o špijunskoj raketi odnosno dronu. Ali ključni je problem NATO savez koji je dozvolio da letjelica leti 40 minuta nad Mađarskom i 7 minuta nad Hrvatskom i da se zbog nedostatka goriva sruši na glavni grad države. Ovdje govorimo o dva glavna grada država NATO članica, Budimpešti i Zagrebu. Naravno da to izaziva zabrinutost i dodatni angažman Hrvatske vojske i obrambenog sustava. Nadam se da će se to popraviti jer bogtepitaj što je moglo biti na toj raketi, ovo nije zafrkancija", rekao je Hajdaš Dončić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna priopćenje HKZP-a Vojna letjelica srušila se u Zagrebu, što je radila kontrola zračne plovidbe? Napokon stigao odgovor

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sastanak o ukrajini Plenković otkrio nove detalje otkud je došla letjelica: ''Ne zna se je li neka pogreška ili izgubljena kontrola...''

Na pitanje je li trebala biti biti oglašena uzbuna čim je zrakoplov ušao u naš zračni prostor, Hajdaš Dončić kaže da o tome ne može suditi, ali da su odgovorni ljudi svakako trebali biti odmah obavješteni, a ne tek nakon pada letjelice. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene