Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Nakon što se u Zagrebu, glavnom gradu zemlje članice NATO-a, srušila letjelica koja je prije dolaska u naš zračni prostor preletjela još dvije NATO-ove zemlje, oglasila se Hrvatska kontrola zračne plovidbe.


Čak 14 sati trebalo je Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe da se oglasi o padu letjelice u četvrtak kasno navečer u Zagrebu.

Vezani članci Dron u Zagrebu Dnevnik Nove TV doznaje: Letjelica koja je pala na Zagreb bila je dorađivana i nosila je bombu Izvlačenje bespilotne letjelice - 1 Dnevnik Nove TV doznaje: Izvješće o padu drona na Zagreb svjetlo dana trebalo bi ugledati sljedeći tjedan

Prvo su objasnili čime se oni točno bave.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) je trgovačko društvo u vlasništvu Republike Hrvatske koja pruža usluge u zračnoj plovidbi u zračnom prostoru Republike Hrvatske. HKZP je certificiran za pružanje sljedećih usluga i funkcija u zračnoj plovidbi:

• operativnih usluga u zračnom prometu (ATS)
• usluga komunikacije, navigacije i nadzora (CNS)
• usluga zrakoplovnog informiranja (AIS)
• usluga zrakoplovne meteorologije (MET)
• usluga oblikovanja letačkih postupaka (FPD)
• funkcije upravljanja zračnim prostorom (ASM)
• funkcije upravljanja protokom zračnog prometa (ATFM).

''U sklopu operativnih usluga u zračnom prometu HKZP pruža uslugu kontrole zračnog prometa unutar zračnog prostora Republike Hrvatske zrakoplovima čije su rute unaprijed poznate putem predanog plana leta'', priopćili su.

Nisu vidljivi

U Republici Hrvatskoj je, u cilju osiguranja nadzora kontroliranog zračnog prostora u svrhu pružanja operativnih usluga u zračnom prometu, propisana obveza korištenja sustava za aktivnu detekciju (tzv. transpondera) za sve zrakoplove koji ulaze u hrvatski zračni prostor. ''Zrakoplovi koji nisu opremljeni transponderom nisu vidljivi za sustav koji se koristi prilikom pružanja usluga kontrole zračnog prometa u HKZP-u'', objasnili su.

Bespilotna letjelica koja je noćas ušla u hrvatski zračni prostor i pala na području Zagreba nije imala transponder te je stoga HKZP nije detektirao sekundarnim radarima koji se koriste za nadzor zrakoplova u svrhu pružanja usluga kontrole letenja.

''Naknadnim pregledom podataka s primarnog radara na lokaciji Pleso detektirani su radarski odrazi i putanja koji odgovaraju vremenu i lokaciji pada bespilotne letjelice'', poručili su iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju