Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema privatizacije

Hajdaš Dončić spominjanjem privatizacije HAC ONC-a sve zbunio: Iz Vlade tvrde da im to nije plan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Siniša Hajdaš Dončić uspio je zbuniti i radnike u Hrvatskim autocestama i koalicijske partnere, a čini se i kolege iz svoje stranke. Izjavio je jučer da će, ako monetizacija autocesta ne uspije - privatizirati odjel naplate i održavanja. No danas o tom planu nitko ništa ne zna. Iz Ministarstva prometa priopćili su da je ministar to govorio samo hipotetski, odgovarajući na hipotetsko pitanje.

Ministrov plan ako monetizacija autocesta ne uspije, jučer je zvučao ovako: 'Ukoliko do monetizacije ne dođe, bilo zbog cijene, bilo zbog nečeg drugog, a to je da ćemo privatizirati cijeli HAC ONC, dakle onda ćemo ga prodati. Znači, poduzeće koje obavlja naplatu i održavanje ćemo prodati. Pa ćemo vidjeti koje će uštede biti u sljedećem periodu. Opet kažem to nam ne rješava problem duga, ali ćemo mi definitivno prodati HAC ONC'.

Pročitajte i ovo Sabina Tandara Knezović i Siniša Hajdaš Dončić - 2 "Ako se Plenković ukakio..." Bivši Milanovićev ministar: ''Ovo je igra velikih karata, stavili smo sve na crveno'' Ilustracija Bolje izbjeći Ako izgubite karticu za autocestu, u velikom ste problemu: Pogledajte zašto ih treba dobro čuvati

Čak je tri puta naglasio prodaju, ne uspije li monetizacija. O tome danas nitko - nema pojma. Ni koalicijski partneri, ni sindikati, radnici, ali ni - sama Vlada. Iz Vlade poručuju da privatizacija HAC ONC-a nije opcija, a nastavlja se s davanjem autocesta u koncesiju.

'Vlada RH nije donijela niti će donositi bilo kakve druge odluke o HAC-u i ARZ-u dok traje proces monetizacije, pa tako ni odluku o privatizaciji njihove tvrtke-kćeri HAC ONC. Privatizacija HAC ONC-a ne može ni biti alternativa monetizaciji, jedina alternativa monetizaciji je nastavak otplate postojećih dugova i kamata HAC-a i ARZ-a idućih 25 godina', priopćili su iz Vlade.

Izjave o prodaji HAC ONC-a danas u ministarstvu prometa pravdaju ovako: 'Ministar je na hipotetsko pitanje dao hipotetski odgovor kako je moguće HAC ONC jednog dana i privatizirati. Kako se o takvoj opciji može govoriti ako iz bilo kojeg razloga do koncesije autocesta ne dođe. Naglasio je pritom da to nikako nije alternativa rješavanja problema vraćanja kredita.'

'Monetizacija nam kupuje tri do pet godina, ali dugoročno nije rješenje'

U sindikatu radnika autocesta smatraju da je privatizaciju HAC ONCA spomenuo samo da ih uplaši jer su sudjelovali u prikupljanju potpisa za referendum. 'Što reći o izjavama ministra Dončića koji svaki put daje neku drugu izjavu. On je dao prvo izjavu da je monetizacija njegov osobni projekt koji ako ne uspije da će on dati ostavku', kaže Mladen Latinac, predsjednik Sindikata i podružnice HAC-ONC, za Dnevnik Nove TV.

Hipotetska, sarkastična ili figurativna izjava - tako su sa raznih strana suradnici pravdali ministra Hajdaš Dončića. No kada se govori o upravljanju državnom imovinom, izjava koje će sve zbuniti ne bi smjelo biti.

Vladi se često događaju ovakvi propusti u komunikaciji. Ovo je ustvari ogledan primjer kako ova Vlada gubi medijsku bitku na projektima koje smatra važnima. Tim više što smo već mnogo puta vidjeli Vladina predomišljanjima na bitnim pitanjima i projektima. Prisjetimo se samo spin offa, outsourcinga, pa na kraju treće verzije u kojima su često u vladajućim redovima bila suprotna tumačenja i mišljenja, posebno tada među koalicijskim partnerima.

Ne može onda promaknuti zaključak da takva komunikacija zbunjuje građane koji danas slušaju jedno, sutra drugo. Ministar kada je jučer govorio o privatizaciji, pa čak ako je on mislio da je to hipotetski, tako nije zvučalo i morao bi voditi o svojim riječima. U suprotnom, događa se da ga iz vlastitih redova demantiraju. Ova Vlada svojim se zbunjujućim načinom komunikacije i čestim predomišljanjima sama dovela u situaciju da za svaki njihov plan treba dvaput pitati je li tako.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene