Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ultimatum sindikatima

Sindikati: Vlada rezovima zadire u osnovnu plaću!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ono što Vlada želi rezati ove godine su božićnice, dnevnice ali i naknada za minuli rad koja se isplaćuje po godini staža. No to je samo za ovu godinu. Sljedeće godine neće biti ni toga!

Sindikati su kažu da su iznenađeni najavljenim smanjivanjem naknade za minuli rad koja se isplaćuje po godini staža. Kažu da se time zapravo zadire u osnovnu plaću. 'Iznenađena, šokirana, zapanjena', opisuje svoje osjećaje Ljubica Pilić, iz Sindikata djelatnika u kulturi, nakon što je saznala za još jedan rez.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mrsić razočaran Sindikalci napustili pregovore o izmjenama ZOR-a, najavili prosvjed Slika nije dostupna Traje već osmi dan Ivica Babić: Štrajk bi se mogao proširiti i na primarnu razinu

>> Regresi i 'jubilarke' još će ove godine biti isplaćeni

U 2012. javni službenici ostaju bez božićnice, dnevnice se smanjuju sa 170 na 150 kuna kao i postotak na svaku godinu radnog staža s 0.5 na 0.3 posto. U 2013. ostaju bez svega toga ali i bez regresa i jubilarne nagrade. 'Diranje u osnovnu plaću - to je apsolutno ono što je izazvalo moje zaprepaštenje. Proporcionalno gube više oni koji imaju više iskustva i više radnog staža', kaže Ljubica Pilić.

Za osobu visoke stručne spreme i 30 godina radnog staža to bi značilo 383 kune manje na mjesec. Kad se tome doda božićnica u ovoj godini ostat će bez 3.548 kuna, izračun je sindikata.

'21,5 milijarda kuna, koja je u proračunu namijenjena za plaće, ne može i ne smije biti probijena i ja se nadam da ćemo sa strane sindikata imati razumnog i konstruktivnog partnera, kaže ministar Mirando Mrsić.

Vlada je ukinula i prethodne dogovore sindikata s bivšom Vladom o rastu plaće u slučaju uzastopnog rasta BDP-a. Ne pristanu li sindikati na Vladin prijedlog, Vlada vidi samo jedno rješenje. 'Ide otkaz, jednostrani otkaz Temeljnog kolektivnog ugovora. Mi smo rekli svoje', kaže Mirando Mrsić.

I to, poručuje i struka, mogu učiniti. 'Ministar je u pravu, imaju pravo temeljem članka 23. Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe otkazati kolektivni ugovor u slučaju promijenjenih gospodarskih okolnosti, međutim ono što je najveći problem u ovome trenutku je to da se gubi smisao socijalnog partnerstva', pojašnjava Mario Vinković.

Vlada se očito, pravno bolje pripremila za razliku od Račanove Vlade kojoj se rezanje prava vratilo tužbama. Članovi sindikata već pozivaju na štrajk pojedine središnjice. Čeka se odgovor u sjeni činjenice da su i sami sindikati oko ovog pitanja razjedinjeni. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene