Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sindikati traže minimalac od 50 posto prosječne plaće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pet sindikalnih središnjica predstavilo je danas svoj prijedlog Zakona o minimalnoj plaći kojim se predviđa postupno povećanje najnižeg iznosa minimalne plaće kroz iduće četiri godine na 50 posto udjela u prosječnoj plaći.

Sadašnja minimalna plaća iznosi 2.298 kuna bruto, što je 33,5 posto udjela u prosječnoj plaći, a po tome je Hrvatska među europskim zemljama s najnižim udjelom minimalne plaće u prosječnoj, istaknuto je na zajedničkoj konferenciji za novinare petorice sindikalnih čelnika.

Pročitajte i ovo Radnici Varteksa najavili štrajk 6. svibnja u 6 Radnici poznate tvornice najavili štrajk: "Trajat će dok se plaće ne isplate" Ilustracija Rezultati ankete Pogledajte koliko su Hrvati zadovoljni svojim mjesečnim primanjima: Rezultati ankete Dnevnika Nove TV

Njihov zakonski prijedlog predviđa da od početka iduće godine minimalna plaća poraste na 41 posto udjela u prosječnoj plaći, što bi iznosilo 2.815 kuna bruto.

U 2009. godini minimalac bi porastao na 44 posto prosječne plaće, odnosno 3.020 kuna, u 2010. na 47 posto, odnosno 3.226 kuna, a u 2011. na 50 posto, što bi iznosilo 3.432 kune.

To je realan prijedlog, koji vodi računa o mogućnostima Hrvatske, jer ako se minimalna plaća podigne previsoko, da je neki sektori ne mogu plaćati, dolazi do zatvaranja radnih mjesta i selidbe tih sektora u jeftinije zemlje, ističu sindikalci.

Čelnici pet središnjica također su osudili Savez samostalnih
sindikata Hrvatske (SSSH) zbog nekorektnosti, jer je unatoč dogovoru o zajedničkom nastupu SSSH u ponedjeljak izašao u javnost s vlastitim prijedlogom Zakona o minimalnoj plaći.

SSSH predlaže da minimalna plaća od 1. siječnja 2008. bude 2.700 kuna bruto, a nakon prijelaznog razdoblja od godinu dana povećala bi se na 50 posto prosječne plaće. Minimalna plaća ujedno bi bila i neoporezivi dio plaće, te osnovica za obračun doprinosa.

"Mi smo imali gotov prijedlog Zakona o minimalnoj plaći još u
listopadu prošle godine, a čekali smo sve dosad zbog SSSH-a, kako bi sve središnjice izašle sa zajedničkim prijedlogom", rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Budući da zbog SSSH-ova otezanja zakon nije prihvaćen još krajem prošle godine, svaki radnik na minimalcu oštećen je za 3.620 kuna, koliko bi primio od 1. siječnja.

Kako je u Hrvatskoj 200.000 ljudi prijavljeno na minimalnu plaću, time je SSSH poslodavcima uštedio 672 milijuna kuna, ustvrdio je predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Boris Kunst.

Pet središnjica uputilo je svoj prijedlog Vladi te očekuje da bi se idućeg tjedna, na redovitom sastanku premijera Ive Sanadera sa sindikalnim čelnicima ipak mogao postići dogovor, jer je Sanader još u ožujku rekao da je Vlada spremna prihvatiti Zakon o minimalnoj plaći prije ljetne stanke.

Čelnici pet središnjica također su izdali zajedničku izjavu za
javnost u kojoj podupiru akciju "Maestro" i sve aktivnosti u borbi protiv korupcije, ali ističu kako to ne smije biti iskorišteno za stranačko nadmetanje i u predizborne svrhe, već treba biti trajno opredjeljenje hrvatske države, bez obzira tko obnaša vlast.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene