Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pet sindikalnih središnjica reagiralo je danas na Vladinu odluku da prijedlog novog Zakona o radu (ZOR) uputi u saborsku proceduru bez dogovora sa sindikatima, zaprijetivši da će to spriječiti makar i pod cijenu "grčkog scenarija".


Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga radničkih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske već su zbog Vladinog prijedloga izmjena ZOR-a izašli iz Gospodarsko-socijalnog vijeća, prekinuli socijalni dijalog s ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem i najavili generalni štrajk, a sada su u zajedničkom priopćenju Vladi zaprijetili i "grčkim scenarijem" koji će im prirediti hrvatski radnici i građani.

Vezani članci Sustav socijalne skrbi Socijalni radnici vladajućima: Ispričajte se korisnicima jer ste nas zatrpali administracijom Izmjene Zakona o radu: Sindikati najavljuju otpor Slijedi li nam vruća sindikalna jesen? "Ako se to pokuša lomiti preko koljena i na silu, mi ćemo znati odgovoriti"

Optužili su Mrsića da se nije niti očitovao o pisanim sindikalnim stajalištima o prijedlogu ZOR-a, niti ih je pozvao na dodatne konzultacije, već je uz manipulaciju domaće i europske javnosti nepromijenjeni tekst zakona uputio u saborsku proceduru.

Sindikati tvrde da novim ZOR-om Vlada i HUP žele deregulirati i sniziti radnička prava, što nisu utemeljili na analizama, niti potkrijepili ijednim statističkim podatkom ili argumentom, za razliku od sindikata koji su dali niz konkretnih primjera provedbe važećeg ZOR-a, posebice u dijelu koji se odnosi na organizaciju radnog vremena.

Sindikati i dalje smatraju da su razlozi nekonkurentnosti hrvatskog gospodarstva nesposobnost menadžerskog kadra i neučinkovitost javne uprave, a ne radnici i njihova prava.

Evo što će se mijenjati u Zakonu o radu

"'Papagajsko' ponavljanje kako će olakšano otpuštanje za posljedicu imati veće zapošljavanje toliko je ridikulozno da ga više niti ne želimo komentirati", stoji u priopćenju.

Nema govora o otvaranju novih radnih mjesta već o zamjeni jednih radnika drugima u nesigurnijim oblicima rada, odnosno o radu više radnika na jednom radnom mjestu, a sve radi "blistave" statistike, tvrde sindikati.

"Snižavanje prava radnika neće riješiti problem nezaposlenosti, to mogu učiniti samo nova ulaganja, investiranje u inovacije, znanje, nove, čiste tehnologije, zelene poslove, snižavanje cijena energije, reindustrijalizacija zemlje i dr."

Postupak procjene učinaka propisa u slučaju ovoga zakona pokazao se farsom, tako su poslodavci u javnom sektoru - Vlada, i privatnom sektoru - HUP, skrojili Zakon o radu prema svojim potrebama, kaže se u priopćenju pet središnjica.

Vlada je s današnje sjednice u Hrvatski sabor na dva čitanja uputila prijedlog izmjena ZOR-a kojima, po riječima ministra Mrsića, želi očuvati postojeća i otvoriti nova radna mjesta, potaknuti zapošljavanje, a poslodavcima omogućiti brzu prilagodbu tržištu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju