Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osim što ne donosi uštede, outsourcing prijeti povećanjem nezaposlenosti, tvrde sindikati.


Predstavnici sindikata javnog sektora, koji traže referendum o zakonu kojim bi se trajno zabranilo izdvajanje (outsourcing) pomoćnih i pratećih službi iz javnog sektora, ustvrdili su u četvrtak da outsourcing ne donosi uštede i prijeti povećanjem nezaposlenosti.

Vezani članci Slika nije dostupna Sindikati protiv provjere ustavnosti referendumskih pitanja Slika nije dostupna Sindikati najavljuju prosvjede ako se ne raspiše referendum o outsourcingu

Predsjednik Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić rekao je novinarima kako brojni europski primjeri pokazuju da outsourcing dugoročno ne donosi uštedu, jer nakon nekoliko godina privatnici počinju diktirati pravila igre, što vodi povećanju cijena ili otpuštanju radnika.

Znate li što je 'outsourcing'?

Ustvrdio je da se u 120 njemačkih gradova odustaje od outsourcinga, a slično je i u Švicarskoj i drugim zemljama.

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić upozorio je kako bi se ostvarivanjem ideje o outsourcingu otvorio 'koruptivni prostor za poslovne i političke elite', koje u tome vide priliku za zaradu na parazitski način.

Ako se ostvari ta ideja, 27.000 radnika će praktički otići na Zavod za zapošljavanje, a država će i dalje plaćati tu uslugu, ali će uz to i proviziju i PDV, što će u konačnici biti skuplje barem 30 posto, tvrdi Stanić iako su predstavnici tvrtki koje se bave poslovima čišćenja, kuhanja, peglanja i sl. najavili da su spremni preuzeti sve radnike koji će biti 'outsourcani' i očuvati im plaće i prava.

Sindikati stvaraju atmosferu da je nepoželjno raditi s privatnicima!

Predsjednica Radničkog sindikata Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) Višnja Stanišić rekla je da se u toj ustanovi planira izdvojiti odjel informatike, što drži iznimno opasnim.

Pri izmjenama zakona o mirovinskom osiguranju HZMO vrlo teško informatički podržava te promjene, pa ako ti poslovi odu izvan HZMO-a lako se može dogoditi da pri budućim izmjenama zakona mirovine kasne mjesec dana, kaže Stanišić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju