Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saborska oporba podijeljena

Sabor: Vladin spin-off je povratak u real-socijalizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati su prikupili 367 tisuća potpisa građana što je dovoljno za raspisivanje refrenduma.

Saborska oporba nema jedinstven stav o odluci užeg kabineta Vlade da umjesto outsourcinga odabere spin off model izdvajanja pratećih djelatnosti u javnom sektoru, što uključuje i osnivanje javnog poduzeća u koji će prijeći svi zaposlenici.

Pročitajte i ovo Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor Sabor (Foto: Dnevnik.hr) Četvrtak u Saboru Sindikati najavili predaju potpisa referendumske inicijative ''67 je previše''

U pratećim službama sada radi 26.500 ljudi, na poslove čišćenja, pranja i peglanja, pripreme hrane i pića, prijevoza i zaštite godišnje se iz proračuna izdvaja 3,4 milijarde kuna, a uštede se procjenjuju na 280 milijuna kuna.

Za laburista Dragutina Lesara objedinjavanje tehničkih poslova u jednu državnu tvrtku daleko je bolji pristup, nego izmještanje tih poslova u privatni sektor.

'Ključan će biti menadžment, dakle upravljanje takvom tvrtkom i njenim postupnim izlaskom na tržište', kaže Lesar.

Njegova je procjena da bi se uštede uz dobro rukovođenje mogle vidjeti kroz dvije do tri godine. Spin off model omogućava zamjene ljudi iz ustavnove u ustanovu, objedinjavanje tehničkih pomoćnih poslova i na tome se može razgovarati o uštedama, tumači laburist.

Vladin zaokret sa outsourcinga na spin off model Boro Grubišić (HDSSB), 'pripisuje' činjenici da su sindikati na korak do da skupe 370 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma protiv outsourcinga.

Osnovali bi nekakvo glomazno poduzeće koje bi uštedjelo nekakvih osam posto od ukupnih troškova, mislim da je to samo probni balon i da će Vlada od toga odustati, procjenjuje Grubišić.

Mišljenja je da se uštede mogu postići i na drugi način, ne samo stvaranjem nekakve državne tvrtku s više tisuća radnika.


Milanka Opačić: Neki će raditi malo više, a neki možda manje

'To je nekakav povratak u real socijalizam čemu je aktualna Vlada ponekad i sklona, ako ne može privatnicima pogodovati, onda idemo u real-socijalistički oblik poslovanja. Nema potrebe za tim i to je potpuno nepotreban potez, čak i štetan', rezolutan je Grubišić.

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić izjavio je danas da su sindikati prikupili 367.000 potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma protiv izdvajanja pomoćnih poslova u državnom i javnom sektoru, tzv. outsourcinga.

Komentirajući jučerašnju najavu potpredsjednice Vlade Milanke Opačić da se umjesto outsourcinga uvodi spin off, tj. izdvajanje zaposlenih na pomoćnim poslovima u jednu državnu tvrtku, Stipić je rekao kako je to zakašnjela reakcija Vlade na veliki broj potpisa za referendum.

Jednako kao što je bilo neozbiljno rješenje o outsourcingu, tako je neozbiljno i ovo o spin offu, smatra Stipić i ističe kako su ministri očigledno podijeljeni po tom pitanju.

'Oba rješenja su neozbiljna jer nam nije predočeno kako će to biti jeftinije i kako će to poboljšati kvalitetu usluge', poručio je.

Postavio je pitanje opravdanosti osnivanja tvrtke s 24.000 zaposlenih, koja će biti najveća u Hrvatskoj, ustvrdivši da će upravljačku strukturu te nove tvrtke opet morati platiti građani. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene