Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na sastanku u Banskim dvorima, dva dana uoči početka štrajka sindikata javnih službi, Vlada je predložila da se taj spor riješi arbitražom, no sindikati su to odbili te nastavljaju s pripremama za štrajk.


Neke šanse za postizanje dogovora ipak postoje jer je potpredsjednica vlade Jadranka Kosor najavila da će vladini pregovarači sutra o svemu informirati premijera Ivu Sanadera te će se na tom sastanku odlučiti o mogućem nastavku pregovora. Vlada je ponudila formiranje arbitražnog vijeća, u koje bi ušla po dva stručnjaka koja izaberu vlada i sindikati, a vijeće bi izradilo prijedlog za rješavanje spora oko smanjenja plaća zaposlenima u javnim službama, rekla je Jadranka Kosor novinarima nakon sastanka.

Vezani članci Slika nije dostupna Vlada za plaće manje još 6 posto, bez regresa i božićnica Slika nije dostupna 'Očekujemo uspjeh na referendumu o Sporazumu o plaćama'

Potvrdila je također da Vlada razmišlja o uvođenju radne obveze za javne službe.

>> Štrajk u prosvjeti i znanosti zakazan za 13. svibnja

Sindikati su, međutim, odbili taj prijedlog ističući kako je sada prekasno za arbitražu, jer bi se pronalaženje rješenja oteglo za još mjesec dana, a kako bi u arbitražnom tijelu bio paran broj ljudi, moguće je da se ne postigne nikakav dogovor. Osim toga, kažu sindikalci, o temeljnim pitanjima kao što je utvrđivanje cijene rada ne može odlučivati nikakva arbitraža, nego se to mora uređivati jedino kolektivnim pregovorima.

Bio bi poželjan sastanak sa Sanaderom

Sindikati u međuvremenu nastavljaju s pripremama za štrajk koji bi prvoga dana trebao početi u prosvjetnim i znanstvenim ustanovama, a idućeg dana, u četvrtak, pridružili bi se sindikati zdravstva, kulture i socijalne skrbi

Čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić izjavio je da bi sastanak sindikalaca s premijerom Sanaderom bio poželjan kako bi ga mogli informirati što zapravo sindikati traže, jer iz njegovih izjava vide kako on to ne zna. No, potpredsjednica Kosor ustvrdila je da Sanader neće pregovarati sa sindikatima javnih službi već će razgovarati samo s vladinim pregovaračkim odborom koji ostaje mjerodavan za pregovore.

Unatoč takvim tonovima, pa i povremenim svađama pred novinarima, predstavnici obiju strana izrazili su optimizam kako je možda ipak moguće pronaći rješenje prije nego što u srijedu, 13. svibnja, započne štrajk javnih službi. Sindikati u međuvremenu nastavljaju s pripremama za štrajk koji bi prvoga dana trebao početi u prosvjetnim i znanstvenim ustanovama, a idućeg dana, u četvrtak, pridružili bi se sindikati zdravstva, kulture i socijalne skrbi.

Veliki prosvjed na Trgu bana Jelačića

Sindikati također pripremaju veliki prosvjed na Trgu bana Jelačića u subotu, 16. svibnja, dan prije lokalnih izbora. Upravo su lokalni izbori još jedan kamen spoticanja između vlasti i sindikata, jer vlada smatra kako štrajk i prosvjed uoči izbora nisu slučajni već predstavljaju političko svrstavanje sindikata, a oni tvrde da iza njih ne stoji nitko osim sindikalnog članstva.

Prosvjedi protiv vlade na dan izborne šutnje su politički intonirani jer je to poruka biračima za koga ne trebaju glasati, ustvrdila je Jadranka Kosor. Ribić pak odgovara da je hrvatsko društvo previše ispolitizirano i prepuno optužbi i paranoje. 'Mi radimo sindikalni posao. a ne politički, a tema oko koje se sporimo jest na nacionalnoj razini, dok su izbori lokalni', kazao je.

Primili plaće manje za šest posto

Sindikati počinju štrajk ovoga tjedna jer su sada njihovi članovi primili plaće umanjene za šest posto, a što se tiče prosvjeda neki drugi dan nije pogodan za to jer se, primjerice, u petak u Zagrebu održava 'Norijada' (ludovanje maturanata po ulicama). Član Ekonomskog vijeća Željko Lovrinčević, koji je prisustvovao pregovorima kao stručnjak kojega konzultira vlada, ocijenio je da najveći prijepor ostaje oko sindikalnog zahtjeva za uspostavljanjem pariteta između plaća u javnim službama s plaćama u gospodarstvu nakon što zemlja izađe iz krize.

Sindikati pritom uspoređuju osnovicu za plaće početnika s VSS-om u javnim službama s plaćama u privredi u koje su uključeni svi dodaci, kaže Lovrinčević te ističe da vlada ne smije preuzeti obveze koje ne može ispuniti, a posebice ne smije ostaviti neodrživo stanje u javnim financijama slijedećoj vladi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju