Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Štrajku se u osnovnim školama danas odazvalo 54 posto njihova članstva.


Štrajk u školama čini se ide dalje. Nakon sastanka sindikata s ministrom obrazovanja Vedranom Mornarom koji je trajao svega pola sata sindikati su poručili da bi ovaj štrajk mogao biti najdulji do sada.

Vezani članci Policija,ilustracija (Foto: Pixsell,Sanjin Strukic) Manji policijski sindikati traže hitan sastanak s premijerom: "Ako ne dođe do dijaloga, pozvat ćemo sve policajce na prosvjed i štrajk" Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr) Jandroković nakon koalicijskog sastanka bez HNS-a: "Nema ultimatuma. Mi smo uvijek spremni na sve opcije"

Ministar je ponudio pismo namjere kao rješenje situacije no sindikatima to nije dovoljno. Sindikat visokog obrazovanja počeo je s provođenjem referenduma među svojim članovima o nastavku štrajka. Prema statutu dužni su se savjetovati s članstvom kad je riječ o štrajku duljem od pet dana. U školama je i dalje raznolika situacija. Dok neke rade gotovo normalno, u drugima se nastava provodi djelomično, a u nekima nastave uopće nema.

Podaci o odazivu

U najmanje 75 posto srednjih škola štrajk se odvija u potpunosti ili djelomično, a štrajku se odazvao približno isti postotak članova srednjoškolskog sindikata kao i prethodnih dana, kazao je u utorak Branimir Mihalinec, čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, jednog od četiri sindikata koji su u petak započeli štrajk u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju tražeći povećanje plaća zaposlenika za četiri posto.

Prema djelomičnim i privremenim podatcima koje je Sindikat hrvatskih učitelja prikupio u sedam županija štrajku se u osnovnim školama danas odazvalo 54 posto njihova članstva.

Sindikati: Štrajka se u 75 srednjih škola, podaci MZOS-a stižu iza 15 sati

Iznoseći prve privremene podatke za jutarnju smjenu Mihalinec ističe da je odaziv štrajku gotovo isti kao i prethodnih dana, da se odazvalo oko 75 posto članstva, što pokazuje, kaže, da je sindikalno članstvo jedinstveno u stavu da se izbori za svoja prava. Treba pritom napomenuti, tvrdi Mihalinec, da kod prikupljanja podataka o sudionicima u štrajku, sindikati u postocima bilježe odaziv svoga članstva, iako se štrajku priključuju i nečlanovi sindikata.

Milanović i Mornar: Štrajk prosvjetara je nerealan, novca sada nema

Podaci Ministarstva obrazovanja i znanosti (MZOS) obuhvaćaju sve zaposlene koji rade ili taj dan štrajkaju, neovisno jesu li članovi sindikata. Podatke o svim zaposlenima i njihovom radnom vremenu prikupljaju ravnatelji kako bi se mogle obračunati plaće i zatim ih šalju u urede državne uprave. Statistika sindikata i ministarstva se u pravilu znatno razlikuje pa je po izvješćima MZOS-a na prvi dan štrajka broj radnika u štrajku bio oko 51 posto, a oko 48 posto djelatnika je radilo.

MZOS također navodi da je otprilike četvrtina škola prva dva dana štrajka radila redovno, isto toliko nije radilo, a polovica škola radila je djelomično. Brojke o današnjem odazivu štrajku ministarstvo će objaviti iza 15 sati, nakon što prikupe i obrade podatke pristigle iz svih ureda državne uprave.

Preporod: Od 186 škola, u 110 škola svi su članovi radili, dok se u 76 škola nastava odvijala djelomično ili je uopće nije bilo

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod izvijestio je u priopćenju da su treći dan štrajka u osnovnim i srednjim školama od 186 škola (Preporod djeluje u 331 ustanovi), iz kojih su do 13 sati prikupljeni podaci, u 110 škola svi članovi radili, dok se u 76 škola nastava odvijala djelomično ili je uopće nije bilo.

Štrajk u školama se nastavlja i sutra: Ministar poziva djecu da dođu u školu, sinidkati kažu - 'Nemojte!'

Od ukupno 5050 članova, u podružnicama škola iz kojih su dostavljeni podaci, u štrajku je bilo 1040 članova, odnosno 20.59 posto članstva.

"U štrajku i trećeg dana sudjeluje značajan broj zaposlenika koji nisu sindikalno organizirani", tvrdi Preporod u priopćenju.

Mihalinec: Očekujemo konkretnu pisanu ponudu ministra ili nastavljamo sa štrajkom do kraja tjedna

Uoči današnjeg sastanka s ministrom predsjednik srednjoškolskog sindikata Branimir Mihalinec rekao je da od ministra očekuju konačnu pismenu ponudu, a ako ta ponuda ne bude prihvatljiva "nećemo s ministrom više pregovarati jer to nema nikakva smisla".

"Ministar Mornar očito nema mandat donijeti odluke već samo prenosi naše poruke premijeru i obrnuto, tako da ubuduće ima smisla jedino razgovarati s premijerom ili ministrom financija", smatra Mihalinec. Najavljuje da su članovi sindikata spremni ustrajati u zahtjevima i nastaviti štrajkati do kraja tjedna, odnosno do formiranja tehničke Vlade.

Za nastavak štrajka u znanosti i visokom obrazovanju potreban referendum

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja izvijestio je da danas i sutra (29. i 30. rujna) provodi referendum među svojim članovima o nastavku štrajka. Naime, za štrajk dulji od pet dana dužni su provesti referendum među članovima, sukladno statutarnim odredbama o provođenju štrajka.

"Za neke institucije u visokom školstvu, poput Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, danas je četvrti dan štrajka, budući da je otvorena i subotom, dok je za ostale institucije treći dan", rekao je za Hinu čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić. Sindikat će o rezultatima provedenog referenduma izvijestiti naknadno.

Studenti neće izgubiti godinu zbog štrajka na fakultetima

Nekoliko dekana visokoškolskih ustanova opovrgnulo je danas dezinformacije koje su se pojavile među studentima kako će oni koji zbog štrajka nisu mogli polagati završne ispite ponavljati godinu.

"Splitski studenti koji zbog štrajka svojih profesora u petak, jučer i danas nisu mogli polagati ispite na dekanskom roku to će moći napraviti odmah nakon završetka štrajka prosvjetara, za njih će tada biti organizirano polaganje", potvrdili su za Hinu dekani visokoškolskih ustanova, te predsjednik Regionalnog vijeća Split Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Čaljkušić.

"To stvarno nije istina. Nitko od studenata neće izgubiti godinu jer će se ispiti održati odmah po završetku štrajka. Studenti neće ispaštati zbog štrajka. To je sasvim sigurno, a vjerujem kako neće biti nikakvog problema da rektor donese takvu odluku", kazao je Čaljkušić.

Poručio je da nema razloga za paniku među studentima koji su baš ovih dana, kad su njihovi profesori štrajkali, trebali polagati zadnje ispite, no to nisu mogli jer su vrata kabineta ostala zaključana.

Danas štrajka većina Od 17 fakulteta u Splitu, na nekima se nastava održava polovično, s tim da Umjetnička akademija i Kineziološki fakultet već treći dan ne održavaju ni nastavu, ali ni ispite.

Da nema razloga za zabrinutost studenata već je u nedjelju poručio i rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras rekavši da će studentima na zagrebačkom sveučilištu osigurati ispite do kraja i da u tome neće biti problema. Podsjetio je da se to i do sada tijekom štrajka na sveučilištu riješilo na prikladan način.

Štrajk u školama u Zagrebu i Splitu se nastavlja, stanje na terenu raznoliko

U osnovnim i srednjim školama stanje je slično kao i prethodna dva dana štrajka, dio škola redovno radi, neke u potpunosti štrajkaju, a većina njih radi djelomično i organizira nastavu ili druge aktivnosti za učenike, naročito za djecu nižeg uzrasta.

U mnogim srednjim školama koje danas djelomično štrajkaju nastava se provodi prema privremenom rasporedu sati, a ostatak dana učenici su pušteni kući. Neke škole u Hrvatskoj, posebice one u koje učenici putuju izdaleka, preporučile su djeci da ne dolaze ako većina njihovih profesora štrajka, doznaje se u srednjoškolskom sindikatu.

Štrajk se u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama nastavio, no neke, za razliku od petka i ponedjeljka, od danas više ne štrajkaju te se nastava normalno odvija.

Tako OŠ Frana Krste Frankopana u utorak djelomično štrajka, ali su sva djeca zbrinuta te se nastava organizira s profesorima koji ne štrajkaju, kazala je za Hinu ravnateljica Jadranka Bjelica.

Osnovna škola Savski Gaj također štrajka djelomično, oko 80 posto ih je u štrajku, većinom profesori viših razreda. Učenici viših razreda ne dolaze na nastavu dok učenici nižih razreda dolaze te su zbrinuti i dobivaju topli obrok.

Zagrebačka IX. gimnazija danas ne štrajka, za razliku od ponedjeljka i petka kada su djelomično štrajkali, rekla je ravnateljica Svea Bielen.

Gimnazija Lucijana Vranjanina je djelomično u štrajku, no nastava se održava redovno jer je u štrajku samo jedan profesor, kazala je ravnateljica Milica Medak. Isto toliko ih štrajka.

U zagrebačkoj Geodetskoj školi također štrajka samo jedan profesor.

Na području Splitsko-dalmatinske županije i dalje štrajka 75 posto članova Sindikata hrvatskih učitelja, a ista je situacija s članovima Sindikata "Preporod", te ostalim sindikalnim podružnicama. Učenici su se i danas u svojim školama zadržali vrlo kratko, oni najmlađi koje nema tko čuvati nešto duže jer je za njih organiziran boravak, a oni nešto stariji su sunčano jutro proveli uglavnom u gradskim kafićima.

U ime obitelji u priopćenju poduprla štrajk

Udruga "U ime obitelji" podržala je u utorak štrajk prosvjetara poručivši kako je to legitimni oblik borbe za vraćanje dostojanstva nastavnicima, profesorima i znanstvenim djelatnicima.

Većina prosvjetnih djelatnika, ističu u priopćenju, podučava u vrlo lošim uvjetima – odrađujući odličan posao zahvaljujući svom znanju, kreativnosti i entuzijazmu te činjenici da svoj posao doživljavaju kao poziv, a ne samo zanimanje. Premijera Milanovića u toj udruzi prozivaju jer, kažu, ne može iz proračuna izdvojiti 227 milijuna kuna za prosvjetne djelatnike dok je istodobno vlada, samo u protekloj godini, SDP-u iz proračuna isplatila 34 milijuna kuna, a SDP-u bliskim, provladinim udrugama, iz proračuna darovala gotovo milijardu kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook