Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritika Milinoviću

Sindikat zdravstva: U zdravstvu vlada nered, nerad i neodgovornost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske s današnje je konferencije za novinare poručio kako u hrvatskom zdravstvu vlada nered, nerad i neodgovornost.

Ministar Darko Milinović hvali se tablicama, po kojima sve ustanove u zdravstvu posluju pozitivno, no mi koji znamo čitati tablice znamo i da se pozitivno posluje zbog primarne zdravstvene zaštite koja je u koncesiji i zbog ljekarna, a svi kliničko-bolnički centri, kliničke bolnice i klinike posluju negativno, rekla je čelnica tog sindikata Spomenka Avberšek. Dodala je kako je iznimka KBC 'Sestara milosrdnica' koji posluje s četiri milijuna kuna pozitive.

'Zadarska Opća bolnica 'muti' sa zaposlenicima i lijekovima, zapošljava po 'boji očiju' i posluje s 12 milijuna kuna gubitka', ustvrdila je. Kad je riječ o vrhunskoj dijagnostičkoj opremi, ona bi trebala biti u dvama najjačim centrima, drži Avberšek i dodaje kako se umjesto toga skupi uređaji daju bolnicama u kojima nema tko raditi ili im je broj usluga malen, a istodobno se u velikim centrima na magnetsku rezonanciju čeka tri do četiri mjeseca.

Bolnica u Gospiću ima vrhunsku opremu, a resorni ministar to ne može argumentirati primjedbom 'zar Ličani nisu zaslužili magnet', ističe Avberšek i poziva da se pokaže broj pretraga u toj bolnici. Osvrnuvši se na napise da je ravnatelj KBC-a Zagreb Željko Reiner prijavljen DORH-u zbog nepravilnosti u poslovanju KBC-a, predsjednica sindikata je kazala kako 'potpisuje da 80 posto ravnatelja i upravnih vijeća u Hrvatskoj čini to isto'.

Upozoravali smo resornog ministra što mu se u sustavu radi, inspekcije su slane, ali je sve uvijek završavalo 'pod tepihom', rekla je sindikalna čelnica. Ministra Milinovića je pozvala da se ne hvali i ne reže vrpce, jer 'od zidova uređenih prostorija i opreme koja se ne upotrebljava nitko nema koristi'.

Također je podsjetila na ministrova obećanja kako neće biti lista čekanja, da će građani znati koliko se izdvaja za zdravstvo, da će se strogo odvojiti javno od privatnog zdravstva te da će javni sustav biti uređen za građane. Ne smije se dopustiti da vrhunski stručni timovi odlaze k privatniku, što se upravo događa galopirajućom brzinom, rekla je. Ako zdravstvo ne postane jednako dostupno i kvalitetno, bit će svima 'kuku nama', zaključila je Avberšek. (Hina)

Pročitajte i ovo Darko Milinović Objavio fotku župana Milinović se na Fejsu šali na Petryjev račun: "Brišem za Zagreb, jer on je opasan lik" Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene