Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Belobrajdić Čahut usprotivila se danas smjeni sanacijskog upravitelja riječkog Kliničkog bolničkog centra Hermana Hallera istaknuvši kako neće dozvoliti da se ta bolnica koristi kao poligon za političko prepucavanje, a na štetu bolesnika.


Umjesto da se založe za više novca za bolnicu, političari se prepucavaju čiji će pulen zasjesti na rukovodeća mjesta, što je nedopustivo, kazala je. O mogućoj smjeni sanacijskog ravnatelja Hellera, kao i o tome tko ga podupire a tko ne, nagađalo se prošlog tjedna u riječkim medijima.

Vezani članci Slika nije dostupna Mrsić i Jovanović odgovorili na oštre riječi Udruge hrvatskih sudaca: ''Njihova nas reakcija unazađuje društveno i demokratski'', ''Bolje bi im bilo da više rade'' Slika nije dostupna SDP žestoko o Kujundžiću: "Tužno je da će 'Doktor House' otići zbog nekretnina, a ne zbog kaosa u zdravstvu"

Predsjednica Sindikata zdravstva je za loše stanje riječke bolnice okrivila sramotno nizak bolnički proračun i zatražila od političara i mjerodavnih da osiguraju 150 milijuna kuna za neophodne radove na objektima, povećanje bolničkog proračuna za 10 milijuna kuna, te još 50 milijuna kuna za dijagnostičku opremu.

Prvi otkrivamo detalje masterplana: Evo što čeka pacijente

Osigurajte nam ta sredstava i pustite nas da radimo, poručila je Belobrajdić Čahut ocjenivši da su za derutno stanje bolnice odgovorni politika i političari koji su smanjenjem proračuna doveli KBC do ruba propasti.

Za nedostatak novca nije odgovoran sanacijski upravitelj, a da sanacijsko vijeće smatra da je Haller odgovoran već bi zatražilo njegovu smjenu, rekla je Belobrajdić Čahut i predložila da se u bolnice vrate upravna vijeća, s predstavnikom radnika iz redova sindikata.

Za tekuće poslovanje KBC-a mjesečno neodostaje oko 5 milijuna kuna, a za opremu, koja vrijedi više od 400 milijuna kuna, u prošle dvije godine dobili smo oko 25 milijuna kuna, pa je pitanje što se s time može održavati, kazala je.

Molim župana da osigura novac kako nam bolnica više ne bi izgledala kao ropotarnica, rekla je Belobrajdić Čahut podsjetivši na nedavnu izjavu župana Zlatka Komadine da je županija pripravna osigurati određenu ssvotu za popravak i uređenje bolničkih objekata.

Sindikalna čelnica potom je prozvala ministra obrazovanja, znanosti i sporta Željka Jovanovića podsjetivši da je za vrijeme bivše Vlade kritički govorio o smanjivanju bolničkog proračuna. "Gdje je sada Jovanović, on sada razmišlja kako bi svog političkog pulena stavio na mjesto sanacijskog ravnatelja", rekla je Belobrajdić Čahut.

Komentirajući Masterplan bolnica u okviru zdravstvene reforme, ustvrdila je kako bolnice bez bolesnika treba zatvoriti, a kadrove rasporediti ondje gdje ih nedostaje. Pozitivnim je ocijenila povećanje kapaciteta u dnevnim bolnicama i palijativnoj skrbi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju