Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje!

KRONIČNI NEDOSTATAK SEZONACA 'Radna snaga se iscrpila, mnogi su došli pred zid'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sezonalnost, nestabilna politička situacija, do 15 posto niže plaće od hrvatskoga prosjeka, nedovoljno educirani kadar, sve su to uzroci nedostatka radne snage usred turističke sezone, istaknuli su u srijedu u Zadru predstavnici Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH).

Predsjednik STUH-a Eduard Andrić vidi rješenje u produženju sezone te napominje kako su sezonski radnici nestručni jer u pravilu dolaze iz drugih branši, posjeduju i fakultetsku diplomu, ali nemaju iskustva u poslovima specifičnima za turizam i ugostiteljstvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put" Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019.

"Tim ljudima poslodavci ne žele povećavati plaće i smatraju da će radna snaga padati s neba. Radna snaga iz Slavonije se iscrpila i mnogi su sad došli pred zid jer radne snage u Hrvatskoj nema", poručuje Andrić i dodaje kako je činjenica da su konobari, kuhari, sobarice i čistačice upravo ona radna snaga koja se najviše traži. Ta kategorija radnika može u prosjeku zaraditi od 3500 do 4000 kuna i mnogi odbijaju prihvatiti takve poslove.

"Ali, nije problem samo u cijeni rada, nego u tome što poslodavci nude ugovore na određeno, a u posljednje vrijeme čak i samo na mjesec dana, što je za radnika krajnje neizvjesno. Pa mu produžuju mjesec za mjesec, što je sramotno i neprihvatljivo, a u najboljem slučaju radnik se može nadati ugovoru na pet ili šest mjeseci", upozorava Andrić.

Budući da sezonski radnici žive u lošim uvjetima, sindikalci predlažu kvalitetnije kolektivne ugovore s Hrvatskom udrugom poslodavaca, a ne uvoz radne snage. "Dogovorili smo rast plaće od 1,3 posto, tako da je sada osnovica sada 2900,30 kuna i ona vrijedi do svibnja sljedeće godine", rekao je Andrić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene