Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mogućnost dolaska na Markov trg

Sindikat metalaca ne podržava štrajk glađu splitske Željezare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) priopćio je danas da podržava zahtjeve petero radnika Željezare Split, koji su jučer započeli štrajk glađu zbog nerješavanja problema u toj tvornici, ali ne i metodu prosvjeda kojom ugrožavaju svoje zdravlje.

SMH podupire zahtjeve petorice prosvjednika, među kojima je i povjerenik SMH-a Mladen Bekavac - nastavak proizvodnje, prekid ugovora s poljskim Zlomrexom, te jedna interventna plaća do pokretanja proizvodnje koju bi trebao osigurati Hrvatski fond za privatizaciju, ali ne podržava štrajk glađu jer se njime ugrožavaju zdravlje i život radnika.

Pročitajte i ovo Željko Stipić Predstavili peticiju Dio nastavničkih sindikata Fuchsu nezadovoljno poručio: "Sada mu je prilika pokazati da je naš ministar" Sindikati - 3 "Poruka Vlade je da im nismo važni" U ponoć istječe rok! Učiteljica Gordana o koeficijentima: "Radim 42 godine, a u mirovinu ću otići kao najslabije plaćena među svim državnim i javnim službama"

>> Petoro zaposlenika Željezare započelo štrajk glađu

Sindikat izražava bojazan da se štrajkašima glađu ne pridruže i ostali radnici ako se odmah ne počnu rješavati problemi tvornice koja je još potkraj veljače zaustavila proizvodnju, radnicima nije isplaćen dio plaća za ožujak i cijela za travanj, a račun tvornice je blokiran više od 60 dana.

Sindikat spreman organizirati svih 480 radnika na Markov trg

SMH moli sudionike štrajka glađu da ga odmah prekinu te poručuju svim sindikatima koji djeluju u Željezari da će organizirati put svih 480 radnika na Markov trg u Zagrebu ako Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva ne ponudi konkretno rješenje. To je Ministarstvo, uz Poljake, odgovorno za nastalu situaciju jer su njegovi čelnici još prije šest mjeseci upoznati sa svim problemima i upozoreni na mogući razvoj događaja, a ništa konkretno nisu učinili, kaže se u priopćenju.

SMH traži hitan sastanak, najkasnije do 25. svibnja, s ministrom gospodarstva, rada i poduzetništva i potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom te predsjednikom HFP-a Vedranom Duvnjakom, kako bi dogovorili nastavak proizvodnje i opstanak Željezare Split.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene