Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećanje plaća

Sindikat medicinskih sestara nezadovoljan zbog podjele: "Borba za zajedništvo pretvorila se u borbu protiv sindikata"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara u subotu je izrazio nezadovoljstvo podjelom sestrinskog korpusa te opovrgnuo navode medicinskih sestara da će im plaće narasti samo za 50 kuna.

Iz tog su sindikata poručili da su ove godine plaće povećane 12 posto, dok pregovori za osnovicu počinju sljedeći tjedan.

"Borba koja se trebala pretočiti u borbu za zajedništvo sestrinstva i radništva pretvorila se u borbu protiv sindikata, koji je sve ugovorio medicinskim sestrama i 73 tisuće zaposlenika u sustavu zdravstva", istaknula je na konferenciji za medije predsjednica Glavnog vijeća Sindikata Anica Prašnjak.

Izrazila je žaljenje što su se njihova humana i časna profesija i poziv pretvorili u "političku platformu kojoj je u interesu samo novac" te istaknula da će se njihov sindikat nastaviti boriti kroz argumente i ono što je dopušteno kroz zakone i Ustav, kao što se bore već 28 godina.

Pročitajte i ovo Sanda Alić, jedna od tri organizatorice prosvjeda medicinskih sestara, u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Traže 25 posto veću plaću Kako su "heroine iz čajne kuhinje" samo uz pomoć Facebooka organizirale masovni prosvjed: "Ovo je tek prvi korak!"

Pročitajte i ovo Prosvjed medicinskih sestara u Zagrebu (Foto: Čitatelj) ''Hrvatska realnost'' Prosvjed medicinskih sestara: ''Na izmaku smo snaga'', ''Bolnice će postati mrtvačnice''

Više stotina medicinskih sestara i tehničara prosvjedovalo je u četvrtak na Markovom trgu i tražilo povećanje osnovice plaće za 25 posto te izrazilo nezadovoljstvo nedavno potpisanim dodatkom Kolektivnom ugovoru prema kojem će im plaće, tvrde, narasti samo za 50 kuna. Organizator prosvjeda - Inicijativa za boljitak hrvatskog sestrinstva također je prozvala sindikat jer nije podržao prosvjed.

Sindikat odgovorio protupitanjem Inicijativi: Zašto vi niste došli na naš prosvjed?

"Zašto nismo došli na prosvjed? Pa mi smo organizirali prosvjede, zašto netko nije došao na naš prosvjed? Mi smo organizirali legitimne prosvjede za borbu i povišice plaća. Jesmo li mogli tražiti u Granskom kolektivnom ugovoru 25 posto osnovice, kada se ne pregovara za osnovicu? Treba biti mudar i razmišljati unaprijed, a ne se prepuštati emocijama", poručila je Prašnjak.

istaknula je da u pregovorima koji su završeni potpisivanjem Dodatka II Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja nije niti bilo riječi o osnovici za plaće budući da ista nije predmet tog Kolektivnog ugovora. Pregovori za osnovicu plaće u javnim službama za 2020. godinu počinju sljedeći tjedan, najavila je.

Što se tiče povećanja plaća od 50 kuna za medicinsku sestru s gotovo 30 godina staža, Prašnjak tvrdi da je riječ o neistinama.Plaće su u sustavu zdravstva tako od 1. siječnja 2017. pa do danas uvećane ukupno 18 posto, a samo u 2019. za 12 posto - pet posto osnovice, tri posto za uvjete rada te četiri posto za odgovornost.

Povećanje plaća medicinskih sestara koje rade u bolnicama u smjenskom radu ove godine iznosi od 457,25 do 651,55 kuna neto, ovisno o godinama staža, stručnoj spremni te uvjetima rada na radnom mjestu.

Prašnjak: Je li povećanje od 12 posto malo?

Isto tako, visina plaće također ovisi o raznim beneficijama poput broja djece i invalidnosti te prirezima gradova, tako će u Zagrebu biti najmanje povećanje zbog prireza od 18 posto. U Osijeku to povećanje pak iznosi 464,89 kune za jednu godinu radnog staža srednje stručne spreme, 558,31 za 40 godina, dok je povećanje za završenu višu stručnu spremu 552,04 kune za jednu godinu staža, odnosno 662,45 kuna za 40 godina.

Kad je riječ o povećanju od četiri posto za odgovornost za život i zdravlje bolesnika, koji ostvaruju sve medicinske sestre bez obzira na godine staža, radi se o supstitutu koji medicinske sestre do prije nekoliko godina nisu imale, odnosno taj dodatak imali su samo liječnici. Prašnjak je istaknula da je traženo vraćanje uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina staža za četiri, osam i 10 posto nemoguće u ovoj situaciji jer Europska unija ne dopušta plaćanje po jednoj osnovi na dva načina. U ovom slučaju, za godine staža već postoji uvećanje od 0,5 posto po godini, a onih četiri, osam i 10 posto je bila takozvana vjernost službi koja se dobivala nakon 20 i više godina.

"Mi medicinske sestre organizirane u ovaj sindikat izborile smo, zajedno sa samostalnim sindikatom, sve ovo što smo izborile. Je li tijekom jedne godine ispregovarati 12 posto malo i mrvice?", upitala je Prašnjak te dodala kako je to povećanje "korak naprijed". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene