Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Hrvatska realnost''

Prosvjed medicinskih sestara: ''Na izmaku smo snaga'', ''Bolnice će postati mrtvačnice''

Na Markovu trgu održan je veliki prosvjed medicinskih sestara i tehničara. Njih oko dvije tisuće prošetalo je od Trga bana Jelačića do Crkve sv. Marka gdje su upućene oštre poruke ministru zdravstva i predsjedniku Vlade.

Prosvjed su organizirale tri medicinske sestre putem Facebook grupe "Inicijativa medicinskih sestara-tehničara". Nezadovoljni radom strukovnog sindikata kojem je Vlada popustila i osigurala povišicu od 4% za odgovornost i 3% za uvjete rada, prosvjednici su zatražili povećanje osnovince plaće od 25 posto.

Istaknuli su i kako vladajući skrivaju pravu istinu o zdravstvu te kako će bolnice uskoro postati mrtvačnice.

''Ako spasite jedan život, onda ste heroj, ako spasite sto, onda ste samo medicinska sestra'', pisalo je na jednom od brojnih transparenata na prosvjedu na kojem su se okupile medicinske sestre nezadovoljne načinom na koji se država brine o njima i nagrađuje ih za njihov rad.

Okupljanje je počelo oko 9 sati na Trgu Josipa bana Jelačića u Zagrebu, a pridružili su im se i građani. Podršku su im dali i pojedini oporbeni saborski zastupnici.

''Tražimo zapošljavanje novih medicinskih sestra, bolje uvjete rada, priznavanje škole jer nam se ne priznaje više obrazovanje'', rekla je sestra Ivana iz Splita.

Pročitajte i ovo Sanja Jurišić (Foto: Dnevnik.hr) PREKOVREMENI RAD "Nijedna bolnica u Hrvatskoj bez ovoga ne može funkcionirati. Dosad smo već imali nekoliko inspekcija..."

Podsjećaju da se sljedeće godine otvara i austrijsko tržište rada, pa bi Hrvatska mogla ostati bez još većeg broja medicinskog osoblja.

''Danas su me novinari pitali je li me strah. Ne! Nije me strah. Bilo bi me strah da se nismo okupili ovdje. Bilo bi me strah da nismo napokon digli svoj glas. Bilo bi me strah da napokon nismo hrvatskom puku rekli što ih čeka. Što ih čeka ako vladajući ne ispune naše zahtjeve. A čekat će ih: bolnice koje će umjesto i zato što nema liječnika i medicinskih sestara biti mrtvačnice. Gospodine Plenkoviću i gospodine Kujundžiću - to je hrvatska realnost'', rekla je jedna medicinska sestra.

U 10 sati počela je sjednica Vlade, a one su se uputile na Markov trg, gdje su prosvjedovale pred Banskim dvorima.

 ''Na izmaku smo snaga. Postavlja se pitanje koliko dugo još možemo raditi da ne ugrozimo i svoje i živote pacijenata za koje skrbimo'', kazale su na prosvjedu.

Organizatorice prosvjeda u Hrvatskom saboru primio je saborski odbor za zdravstvo.

''Vrijeme je da se čuje njihov glas jer očito da postoji ta jedna tiha većina koja cijelo vrijeme vrlo vrijedno radi, a one koje su ih trebale predstavljati nisu to činile na adekvatni način'', rekla je Ines Strenja, predsjednica sabora odbora za zdravstvo.

 

''Apsolutno podržavamo današnji prosvjed i tražimo da ministar Kujundžić sasluša ove zahtjeve i da ih riješi u najkraćem mogućem roku'', rekao je Željko Jovanović iz SDP-a.

Kujundžić: Vlada je napravila maksimum

Ministar zdravstva Milan Kujundžić komentirao je uoči sjednice Vlade prosvjed medicinskih sestara koje dolaze na Markov trg. Rekao je kako je želja za većim plaćama normalna, ali je Vlada povećala plaće maksimalno koliko se u ovom trenutku moglo financijski podnijeti.

Pročitajte i ovo Mihaela Androić Pašalić, diplomirana medicinska sestra (Foto: Dnevnik.hr) Nedostaje liječnika i sestara Dogovor o plaćama u zdravstvu nije riješio sve probleme: ''Uvjeti rada su sve gori jer nas je sve manje''

"Medicinske sestre značajnan su sastavni dio zdravstvenog sustava i uistinu bezbroj je tih žena kvalitetan, vrijedan i požrtvovan. Želja da imaju veće plaće je normalna. U ovom trenutku Vlada je uistinu napravila maksimum onoga što je mogla. U tri godine plaće su im povećane za 18 posto. Kamo sreće da su se i ranije povećavale, ali ova će Vlada, čim se ukaže prilika, i dalje razmatrati mogućnosti", rekao je Kujundžić.

Nakon što su medicinske sestre na Markovu trgu zatražile povećanje plaća za 25 posto, rekao je kako u ovom trenutku takvo povećanje nije moguće te ponovio da je Vlada u zadnje tri godine povećala plaće u zdravstvu za 18 posto.

Medicinske sestre traže svoja prava

"Za razumjeti je ljude koji žive od plaće, koji imaju kredite i djecu da im treba više novaca. Ova je Vlada, kada je riječ i o drugim djelatnostima, a posebice u zdravstvu, pokazala maksimalnu senzitivnost i u granicama mogućega u tri godine povećala plaće za 18 posto", rekao je Kujundžić novinarima ispred Banskih dvora.

Žalosnim je ocijenio što plaće u zdravstvu nisu i ranije povećavane, komentirajući to što su zahtjeve medicinskih sestara danas došli podržati "ministri koji su sjedili u bivšoj Vladi, kad su doktori, sestre i učitelji dobili nula posto".

Kujundžić je poručio kako će Vlada, bude li prigode, opet povećati plaće u zdravstvu, kao što ih je uz izniman napor povećala za 18 posto.

"Vlada mora misliti i o pacijentima. Ako hoćemo liječiti pacijente, ako hoćemo operirati, davati lijekove, moramo za to osigurati novce. Dakle, u ovom trenutku Hrvatska više novaca nema", kazao je Kujundžić.

Marić: Zdravstvu nikad dosta

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je, komentirajući prijedlog da se iz općih poreza namaknu sredstva za zdravstvo kojemu nedostaje između 3 i 4 milijarde kuna, da zdravstvu koje ove godine dobiva milijardu i pol kuna više sredstava - nikad nije dosta. "Koliko god date, nikada dovoljno. Imamo koliko imamo i Hrvatskoj treba odgovorno vođenje javnih financija", zaključio je Marić.

Podsjetimo, Vlada i zdravstveni sindikati potpisali su nedavno dodatak Kolektivnom ugovoru prema kojem će dodaci na plaće zaposlenima u zdravstvu rasti od 1. rujna sedam posto. Linearno su povećani dodaci na posebne uvjete rada za 3 posto te dodaci za odgovornost za 4 posto.

Također je povećana naknada za pripravnost za 1 posto za radni dan, odnosno 2 posto za subotu, nedjelju i blagdan, te je ugovoreno plaćanje troškova prijevoza za dolazak i odlazak s posla iz pripravnosti.

Prema izračunima sindikata, plaća medicinske sestre s 20 godina staža, ovisno o radnom mjestu, povećana je od 250 do 350 kuna neto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene