Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li se izbjeći štrajk?

Ipak dogovor s Vladom?: Evo na što su sindikati spremni pristati u novom krugu mirenja

Obilježavanje 15 godina rada Hrvatske komore medicinskih sestara (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Obilježavanje 15 godina rada Hrvatske komore medicinskih sestara (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Obilježavanje 15 godina rada Hrvatske komore medicinskih sestara (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Obilježavanje 15 godina rada Hrvatske komore medicinskih sestara (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Obilježavanje 15 godina rada Hrvatske komore medicinskih sestara (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Obilježavanje 15 godina rada Hrvatske komore medicinskih sestara (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Medicinska sestra/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Sindikati javnih službi vjeruju da bi na sutrašnjem mirenju ipak mogli postići dogovor s Vladom i tako izbjeći štrajk. Pristali bi na obročno povećanje osnovice plaće. Tri posto u siječnju i još tri posto u srpnju iduće godine.

Medicinske sestre i tehničari proslavili su svoj dan. U 15 godina rada komore, kažu, imaju se čime pohvaliti.

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs i Sabina Tandara-Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV - 2 Za Dnevnik Nove TV Hoće li učitelji u štrajk? Ministar odgovara: "Nadam se da nitko neće izaći na ulicu. Imamo trend rasta plaća, trebaju biti zadovoljni" Andrej Plenković OD RADARA DO RENDGENA Plenković: ''Ne znam otkud ta nebulozna teza da bih Paladina birao pod nečijom ucjenom''

''Nitko nije mogao sanjati da će sestre doseći razine doktorata. Mi danas imamo doktorice znanosti, mi danas imamo magistre sestrinstva'', rekla je Slava Šepec, predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara.

Ali problema ne nedostaje. ''Teški uvjeti rada, mali broj medicinskih sestara na radilištima i onda isto tako relativno male plaće'', rekao je Adriano Friganović, glavni tajnik Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva.

''Nažalost, vani smo priznatiji nego kod svoje kuće'', rekao je Mario Gazić, predsjednik Vijeća Hrvatske komore medicinskih sestara.

Sudbinu dijele s ostalim djelatnicima javnih službi koji još pregovaraju o povećanju osnovice plaće.

''Vjerujem da će dijalog biti konstruktivan i da ćemo tražiti rješenje u razumijevanju s jedne strane što znače svi djelatnici koji traže veće plaće za održivost sustava, a s druge strane realnost hrvatskih financijskih mogućnosti'', kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

''Očekujemo da će Vlada RH prepoznati zahtjeve javnih službi i da će uvažiti one mjere koje sindikati javnih službi traže'', kaže Krešimir Luetić, v.d. predsjednika HLK.

''Od pregovora očekujem da priznaju da su sestre vrijedne. To se priznaje i kroz financijsku podršku i kroz financijsko davanje, ali isto tako i kroz dobru i bolju organizaciju'', rekla je Šepec.

Još uvijek ne znaju hoće li idućeg tjedna u štrajk ili će s Vladom ipak postići dogovor.

''Spremamo dalje sve kako ide, evo, nadamo se. Nada umire posljednja'', rekla je Anica Prašnjak, iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih tehničara.

''Malo smo u neizvjesnosti, ali ja duboko vjerujem da će pregovori u ponedjeljak završiti pozitivnim ishodom i da će Vlada razumjeti probleme medicinskih sestara i pozitivno odgovoriti na zahtjeve sindikata'', rekao je Adriano Friganović, glavni tajnik Hrvatskoh nacionalnog saveza sestrinstva.

Pristali bi na obročno povećanje osnovice plaće. ''Od 1.1. jedan dio postotka, recimo tri posto koji Vlada nudi i od 1. 7. još jedan tri posto. Još jedna runda od tri posto'', pojašnjava Prašnjak. U ponedjeljak će doznati hoće li im Vlada barem to ponuditi.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene