Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Sindikatu se nadaju da će ovaj prijedlog biti povučen.


Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije uputio je Vladi otvoreno pismo u kojem traži da Vlada ne dira crikvenički Jadran, da ne prihvati prijedlog da se dionicama tog hotelijerskog poduzeća Jadran jamči za zajam kutinske Petrokemije, a radnike Jadrana pozvao je na prosvjed protiv takve odluke.

Vezani članci Premijer Plenković na sjednici Vlade Plenković o inflaciji: "Rast plaća pratio je rast cijena, očuvana je kupovna moć kućanstva" Vilim Ribić Sindikati s Vladom nastavljaju pregovore oko kolektivnih ugovora: ''Bilo je povišenih tenzija, ali će razmotriti naše zahtjeve''

Nadam se da će razum prevladati i da će prijedlog biti povučen, jer Vlada ima na raspolaganju puno mehanizama kojima može pomoći Petrokemiji, a ako ne znaju kako to učiniti neka pitaju sindikate, rekao je predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić. On je novinarima predočio otvoreno pismo sindikata upućeno Vladi, odnosno tehničkom premijeru Tihomiru Oreškoviću, ministru gospodarstva Tomislavu Paneniću i ministru turizma Antonu Klimanu.

Tko vam, daje pravo da zastupajući državu, državnom poduzeću kutinskoj Petrokemiji, državnoj banci HBOR-u jamčite dionicama državnog poduzeća Jadrana i to kako bi se podmirio dug privatnim kompanijama PPD-u i Ini ,“ stoji u pismu u kojem se naglašava da zbog spašavanje Petrokemije nitko nema pravo ugrožavati razvoj Jadrana.

„Morate znati da ćemo braniti interese radnika Jadrana, da nećemo dozvoliti da budu taoci političkih igara i predizbornih doskočica, a u slučaju donošenja takve odluke krivce ćemo kazneno prijaviti radi donošenja nezakonitih i štetnih odluka, na koje kao tehnička Vlada niste imali pravo“, poručili su iz sindikata.

Sindikat je danas radnicima, bivšim radnicima i građanima uputio poziv da 25. kolovoza u 11 sati, na dan kada, kako su naveli, Vlada ima namjeru donijeti katastrofalnu odluku za Jadran, dođu na polusatni prosvjed u Crikvenici. U pozivu na prosvjed iz sindikata ističu da bi predložena odluka štetila svim građanima, ali da bi se najveća šteta ipak činila radnicima, koji bi lako mogli ostati bez radnih mjesta i plaća, a Jadran bez nastavka započetog investicijskog ciklusa.

Tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić izjavio je u petak nakon sjednice Vlade da se dionički udjel države u crikveničkom Jadranu neće prodavati nego će biti zalog za zaduženje Petrokemije za vraćanje duga od oko 200 milijuna kuna PPD-u te da bi odluku o tome Vlada mogla donijeti idući tjedan. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju