Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog kolektivnog radnog spora

Sindikat državnih službenika pokreće postupak mirenja s Vladom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat traži provedbu postupka mirenja jer je Vlada u Sabor uputila prijedlog uskrate prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža po hitnom postupku.

Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske zatražio je u srijedu od Vlade pokretanje postupka mirenja zbog mogućeg kolektivnog radnog spora oko ukidanja dodataka za radni staž od 4, 8 i 10 posto.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Nada Lovrić Održan sastanak Sindikati traže isplatu uskrsnica: "100 eura nije nešto što će zaposlenike spasiti, ali će omogućiti da prežive mjesec"

Tražimo provedbu postupka mirenja jer je Vlada uputila u Hrvatski sabor prijedlog uskrate prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža po hitnom postupku, što znači da bi dodaci od 4, 8 i 10 posto mogli biti ukinuti vrlo brzo, u paketu s prihvaćanjem rebalansa proračuna, rekao je predsjednik sindikata Boris Pleša.

Sindikat podsjeća da su dodaci koje se želi ukinuti dio važećeg kolektivnog ugovora (KU), a Vlada se potpisivanjem aneksa obvezala da državnim službenicima neće smanjivati plaće u ovoj godini.

Osim toga, upućivanjem spornog prijedloga u Sabor bez prethodnih pregovora sa sindikatima Vlada pokušava jednostranom odlukom izbjeći isplatu ugovorenih prava državnih službenika i namještenika, što je protuzakonito i protuustavno, smatraju sindikalci.

Sindikat: Vlada tjera 1.417 službenika u prijevremenu mirovinu radi uštede od 25 milijuna kuna

"Mi smo već odrekli božićnica i regresa do 2016. godine, čime je država uštedjela 3,2 milijarde kuna, smanjene su nam dnevnice, terenski dodaci i jubilarne nagrade, a lani su kroz smanjenje koeficijenata snižene i plaće za tri posto", podsjeća Pleša.

Ukidanjem dodataka od 4, 8 i 10 posto na godine radnog staža najviše će biti pogođeni stariji službenici, oni koji se spremaju na odlazak u mirovinu.

Po izračunima sindikata, službenik s VSS-om i 10 posto dodatka izgubio bi čak 530 kuna, onaj sa SSS-om 338 kuna, a čistačica 247 kuna. S druge strane, službenici koji primaju dodatak od 4 posto ostat će bez 180 kuna (VSS), 120 kuna (SSS) i 90 kuna (čistačice).

Sindikati će se obratiti Ustavnom sudu

Vlada je odlučila ukinuti dodatke u sklopu mjera za smanjenje proračunskog deficita, no sindikati prijete da bi je to, na kraju, moglo skuplje stajati od planiranih ušteda.

Kada završi postupak mirenja sindikat ima zakonsku mogućnost pokretanja štrajka, napominje Pleša koji očekuje da će se državnim službenicima u prosvjedima priključiti većina ostalih sindikata državnih i javnih službi.

Vlada je, naime, obećala da će jedino zaposleni u prosvjeti biti izuzeti iz mjera štednje, odnosno da će im biti nadoknađeno tih 4, 8 i 10 posto, što znači da će smanjenje plaća pogoditi oko 170.000 državnih i javnih službenika.

Sindikati će se također obratiti Ustavnom sudu pa će, u slučaju da dobiju taj spor, država svima morati vratiti ukinute dodatke uz kamatu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene